Provincie Overijssel

Overstromingen Roemenie in Overijssel aangepakt

De extreme neerslag en overstromingen afgelopen zomer in de Roemeense samenwerkingsregio Teleorman, was aanleiding voor een extra project voor Overijssel en haar waterpartners. Het doel: risicoâs van overstromingen structureel verminderen.

Adviesbureau Royal Haskoning maakt op dit moment een verslag over de missie in Roemenië van afgelopen week met de waterschappen erbij: hier gaat het om een keuze van een stroomgebied waar gezamenlijke partijen in 2006 de problemen inventariseren en in 2007 concrete maatregelen ter verbetering situatie uitvoeren. De exacte uitvoering van het project, wordt in december door GS besloten op basis van 3 uitvoeringsscenario's. Er is een fonds in oprichting, in beheer door Overijssel, waarin Gelderland, 4 waterschappen en Vitens en Overijssel geld storten (totaal Euro 340.000) waaruit dit hoogwaterproject wordt gefinancierd.

Begin 2005 startten de provincie Overijssel, vijf Oost-Nederlandse waterschappen en drinkwaterbedrijf Vitens bv en de Zuid-Roemeense county Teleorman op watergebied een samenwerkingsproject. In eerste instantie werd hierbij gedacht aan versnelde verbetering van drinkwater en afvalwaterzuivering.

In 2004 besloten Overijssel en Gelderland, in de toekomst mogelijk verenigd in een âLandsdeel Oostâ, om in Polen en Roemenië zo veel mogelijk gezamenlijk op te trekken en de jumelage Letland te beëindigen. De keuze viel op Roemenië wegens het toetredingstraject tot de EU waarin dit land zich bevindt. Teleorman kwam in zicht door zijn in de Raad van Europa zeer actieve president Dragnea

Begin van het project

In januari 2005 ondertekenden de provincies Overijssel en Gelderland en de Zuid-Roemeense counties Teleorman en Giurgiu een formele samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst was op verzoek van Teleorman expliciet aangegeven dat het waterbeheer het centrale thema van een eerste gezamenlijke project zou betreffen. In 2005 heeft vooral de provincie Overijssel inzet gepleegd om tot een concreet uitvoeringsproject te komen.

Al snel werden vijf Oost-Nederlandse waterschappen (Groot-Salland, Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Rijn en IJssel en Rivierenland) en drinkwaterbedrijf Vitens bv bereid gevonden om actief te participeren in het project.

Teleorman, gebied en waterhuishouding

De county Teleorman ligt in het uiterste zuiden van Roemenië aan de Donau nabij Bulgarije en ongeveer 150 km ten zuidwesten van de hoofdstad Boekarest. Het gebied omvat bijna 6.000 km2 en is daarmee twee keer zo groot als Overijssel. Er wonen echter circa 2 keer minder mensen zodat het gebied voor Nederlandse begrippen dun bevolkt is. 160.000 mensen wonen in de vijf grootste en stedelijke gemeenten: de centraal gelegen hoofdstad Alexandria, verder Zimnicea en Turnu Magurele aan de Donau en tenslotte Videle en Rosiori de Vede in het noorden. De overige 300.000 inwoners wonen in één van de 228 kleine rurale dorpen, verenigd in 98 âcommunesâ. Teleorman hoort tot de allerarmste regioâs in het toch al niet rijke Roemenië. De landbouw is sterk dominerend voor de economie en de industrialisatie is in een pril stadium. De landbouwpercelen zijn in de communistische tijd erg groot geworden en mede door een goede ontwatering geschikt gemaakt voor grootschalige akkerbouw maar vaak door her-privatisering qua eigendomsverhouding weer versnipperd geraakt.

Teleorman maakt deel uit van het stroomgebied gevormd door de rivieren Arges en Vedea die in de Donau uitmonden. In de Vedea komen veel kleinere zijstroompjes uit met elk hun stroomdal. Landschap en hydrologie van het gebied lijken veel op die van Oost-Nederland wat het voor de Overijsselse partners makkelijker maakt om hun know-how en ervaring in te zetten in het Roemeense project.

Activiteiten afvalwater en drinkwater

Voor de vijf grotere gemeenten (met 18.000 â 65.000 inwoners) werden tien prioritaire projecten ingebracht met een investeringsniveau van 2 tot 9 miljoen Euro per gemeente. Voor het platteland werd een voorstel gedaan om in 65 van de 228 dorpen een geïntegreerd drink- en afvalwaterproject op te zetten (1 miljoen Euro per dorp). Het totale investeringsniveau voor de prioritaire projecten in de hele county komt op zoân 95 miljoen Euro waarvoor externe financiering is vereist.