Save the Children maakt toolkit met en vóór jongeren

Save the children

Save the Children maakt samen met jongeren toolkit vóór jongeren om eigen hiv/aids/soa campagne te maken

Voor Wereld Aids Dag heeft kinderrechtenorganisatie Save the Children samen met jongeren een toolkit ontwikkeld voor leerlingen waarmee ze hun eigen hiv/aids of soa campagne kunnen maken. Daarnaast bevat de toolkit tips van jongeren voor voorlichters. De toolkit wordt deze week verspreid onder alle middelbare scholen in Nederland.

Save the Children ging eind vorige maand met vier Nederlandse scholieren, de winnaars van een eerder dit jaar gehouden radiowedstrijd in samenwerking met NCRV/3FM, naar Zuid-Afrika om daar met plaatselijke jongeren onder meer over de aids problematiek te spreken. De bevindingen van de leerlingen zijn een onderdeel van deze toolkit. Tevens is de inhoud van de toolkit gebaseerd op de uitkomsten van een Save the Children enquête over hiv/aids voorlichting onder ruim 700 Nederlandse jongeren tussen de 14 en de 18 jaar. Uit deze enquête bleek onder meer dat 38 procent van de jongeren zegt op school geen voorlichting te hebben gehad en 11,8 procent van de deelnemende jongeren van mening is dat hij/ zij onvoldoende is voorgelicht om zichzelf tegen hiv/aids te beschermen. Ruim eenderde van de jongeren geeft aan behoefte te hebben aan meer discussie over het onderwerp.

Jongerenparticipatie is een van de speerpunten binnen het werk van Save the Children. Daarom ook heeft de organisatie gekozen voor een bewustwordingscampagne waaraan leerlingen zelf actief kunnen meewerken. Dit initiatief is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De toolkit bestaat uit vijf kaarten. Een klas kan verdeeld worden in vijf groepen en elke groep gaat aan de slag met één kaart. Op elke kaart staat een onderwerp dat te maken heeft met hiv/aids vermeld. Onderaan elke kaart staat een aantal vragen waarover de scholieren discussie kunnen voeren. De samenvatting van de discussies kan met de hele klas gedeeld worden.

De uitkomst van alle discussies dient als input voor een hiv/aids/soa campagne die de leerlingen zelf kunnen maken voor het medium dat zij zelf het meest geschikt vinden (radio, televisie, internet, dagbladen, etc.). Die campagne moet voor eind februari naar Save the Children Nederland worden gestuurd. Een selectie van de campagnes wordt op de site van Save the Children geplaatst en de meest effectieve, originele of pakkende campagne zal gepubliceerd worden.


---
Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Save the Children Nederland
Kariëna Rinsma
Postbus 82061
2508 EB in Den Haag.
Tel. 070- 338 4448 / 06-38535977
kariena.rinsma@savethechildren.nl
www.savethechildren.nl/express/publicatie

Over Save the Children:
Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie. 'Onafhankelijk' wil zeggen dat wij niet verbonden of gelieerd zijn aan overheden of andere instanties. De International Save the Children Alliance bestaat uit 27 leden die gezamenlijk in meer dan 100 landen actief zijn.

Samen met kinderen en jongeren wereldwijd strijdt Save the Children Nederland voor het verwezenlijken van het recht van ieder kind op overleving, bescherming, ontwikkeling en participatie. Op basis van het VN Verdrag voor de Rechten van het Kind werken we aan betere levensomstandigheden en toekomstperspectieven voor kinderen in ontwikkelingslanden. We voeren programma's uit, doen onderzoek en delen onze expertise met anderen. We vragen nationaal en internationaal aandacht voor misstanden, en helpen lokale gemeenschappen en overheden om zelf hun verantwoordelijkheid ten opzichte van kinderen te nemen.