Rijksuniversiteit Groningen

149 - Media-aandacht beïnvloedt voorschrijfgedrag artsen

Datum: 29 november 2005

Het aantal keren dat artsen een hormoontherapie tegen overgangsverschijnselen voorschreven, daalde in Nederland scherp nadat de pers veel aandacht schonk aan de zorgwekkende uitkomsten van de Britse Million Women Study 2003. Eerder onderzoek waaruit de risico's van deze therapie al bekend waren, maar dat in ons land niet werd opgepikt door de kranten, had weinig invloed op het aantal malen dat de therapie werd voorgeschreven. Media-aandacht was de doorslaggevende factor in de daling, concludeert de Groningse epidemiologe mw. prof.dr. Lolkje de Jong-van den Berg in een artikel in The British Journal of Clinical Pharmacology deze week.

'Borstkanker door medicijn tegen overgang', kopte NRC-Handelsblad op 9 augustus 2003 boven een artikel waarin het resultaat van de Million Women Study bekend werd gemaakt. Uit het onderzoek bleek dat de hormoon suppletietherapie (HST) ter bestrijding van overgangsverschijnselen de kans op borstkanker met 66 procent vergroot. Ook is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het onderzoek werd die dag gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet tezamen met een commentaar van twee Nederlandse hoogleraren Huisartsgeneeskunde.

Scherpe daling

Zes Nederlandse dagbladen berichtten over dit nieuws op de voorpagina. Ook vrouwenbladen en de medische pers besteedden er uitgebreid aandacht aan. Onderzoek van De Jong-van den Berg naar gegevens van apotheken laat zien dat het gebruik van het middel na augustus 2003 scherp verminderde. In dat najaar daalde het aantal vrouwen dat met de therapie voortging met 42 procent. Het aantal nieuwe gebruikers daalde met 29 procent.

VS en Engeland gingen voor

Die uitkomst van de Million Women Study was echter niet nieuw. De therapie was al veel eerder verdacht en de Women's Health Initiative Study had in 2002 al tot hetzelfde resultaat geleid. In Amerika en Engeland pikte de pers dit nieuws toen onmiddellijk op. Terwijl het gebruik van de therapie in 2002 in Nederland nog slechts weinig verminderde, zette de scherpe daling in de VS en Engeland meteen in na de publiciteit in die landen.

Doorslaggevend

'We zeggen niet dat media-aandacht de enige factor was die leidde tot de vermindering van HST-gebruik in Nederland', zegt De Jong-van den Berg. 'Zo vaardigden Nederlandse verenigingen voor gynaecologen en huisartsen ook een richtlijn uit dat HST alleen in zware gevallen voor korte tijd mocht worden voorgeschreven. Maar het tijdstip van publiciteit gecombineerd met het daarop volgende verminderde gebruik van HST in de verschillende landen laat wel zien dat aandacht in de media van doorslaggevende betekenis is.'

Noot voor de pers

Meer informatie: mw. prof.dr. L.T.W de Jong-van den Berg, Sociale Farmacie en Farmaco-epidemiologie,tel. (050) 363 3330/7576, e-mail: L.T.W.de.Jong-van.den.Berg@rug.nl