Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

29 november 2005
Persbericht

Financiële bijdrage Rijk voor beoogde groei Almere

De door het Rijk beoogde groei van Almere tot meer dan 300.000 inwoners in 2030 gaat de normale investeringscapaciteit van deze gemeente te boven. De extra investeringsopgaven in stedelijke en regionale voorzieningen en grootschalige infrastructuur kunnen niet uit de grondexploitatie worden bekostigd. Dat stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in zijn advies aan de ministers van Financien, VROM en BZK over financiering van de groei van Almere. De Rfv is daarom van mening, dat het redelijk is dat het Rijk de gemeente Almere financieel tegemoet komt.

De Rfv is van oordeel dat gemeenten in beginsel in staat moeten zijn om zelf de financiële gevolgen van bevolkingsgroei en woningbouw op te vangen. De verdeling van het Gemeentefonds houdt voldoende rekening met de kosten van snel groeiende gemeenten, zoals Almere. Ook is de adviesraad van mening dat Almere niet in aanmerking komt voor de extra gelden uit het grotestedenbeleid (GSB). De aard van de problemen waarmee Almere te maken heeft, houden geen verband met een verouderde bebouwing en sociale achterstanden zoals in de GSB-gemeenten.

In beginsel levert grondexploitatie voor een gemeente een batig saldo op. Een door het Rijk aan Almere opgelegde meerjarige groei met gemiddeld 2.000 woningen per jaar (dat wil zeggen in totaal 40.000 nieuwe woningen in 2030) vergt echter een extra investeringsopgave in stedelijke en regionale voorzieningen die niet uit de grondexploitatie kunnen worden bekostigd. De vereiste investeringen in voorzieningen en infrastructuur dreigen ten koste te gaan van de normale beheer- en exploitatie-uitgaven van de gemeente. Het is daarom volgens de Rfv redelijk dat het Rijk de gemeente Almere tegemoet komt in de lasten die de extra investeringen vergen. In zijn advies reikt de Raad daartoe verschillende suggesties aan.
De Rfv vindt dat het Rijk als belangrijkste grondeigenaar rondom Almere, open zou moeten staan voor creatieve oplossingen. Voor de noodzakelijke bovenmatige investeringen in stedelijke en regionale voorzieningen die een gevolg zijn van de schaalsprong is een apart fonds, waaraan de verschillende betrokken departementen bijdragen, een mogelijkheid. Daarbij is de adviesraad van opvatting dat, gelet op de betrokken belangen bij de noodzakelijke investeringen in de economische infrastructuur en de verantwoordelijkheid voor het Rijk, ook een beroep op het Fonds Economische Structuurversterking (FES) in de rede ligt.