Gemeente Amsterdam

Controles op overbewoning

29 november 2005
---
DPG

Insulindeweg Zeeburg Aanleiding voor de controles vormde een onderzoek naar inschrijvingen in de GBA (Gemeentelijke Basisregistratie Persoonsgegevens) in relatie tot het aantal kamers van de woningen. Dit resulteerde in een overzicht met enkele honderden woningen waarbij sprake is van overbewoning.

Extreme voorbeelden zijn 2 kamerwoningen met 9 en 12 `bewoners'.

De controleactie van vandaag dient om de achtergronden van deze overbewoning in beeld te krijgen en eventuele misstanden aan te pakken.

De resultaten

Uit de controles is gebleken dat op 15 van de 22 adressen de GBA-gegevens afweken van de feitelijk geconstateerde bewoning. Op 22 adressen stonden in totaal 149 personen ingeschreven.

38 personen bleken niet woonachtig te zijn op het adres waar zij stonden ingeschreven. Daarnaast werden er 3 personen aangetroffen, die er wel woonden, maar daar niet stonden ingeschreven.

De achtergronden van deze inschrijvingen waren divers. De `echte' bewoners van deze adressen boden gelegenheid voor de geconstateerde frauduleuze inschrijvingen. In een aantal gevallen bleek dit te gaan om mogelijke fraude met studiefinanciering, huursubsidie en uitkeringen.

Bij de woningen waar geen onrechtmatigheid werd geconstateerd, was soms sprake van sociaal schrijnende gevallen. Deze adressen zullen worden gemeld bij de maatschappelijke instanties.

Vervolg

Op basis van de verkregen informatie zal nadere actie worden ondernomen. Zo zal DPG op korte termijn de inschrijvingen corrigeren. Daar waar sprake is van valsheid in geschrift bij de inschrijving GBA kan in overleg met het Openbaar Ministerie tot vervolging worden overgegaan. Voorzover van toepassing zullen andere organisaties (bijvoorbeeld de Informatie Beheergroep) worden geïnformeerd.

Politie en DPG (Dienst Persoonsgegevens) zijn voornemens in de toekomst vaker van dit soort controles uit te voeren. Beide, maar ook andere, organisaties ondervinden regelmatig hinder van dit soort frauduleuze inschrijvingen.