Gemeente Amsterdam

Nieuw leerlingenbeleid in Zeeburg

29 november 2005
---
Zeeburg

Stadsdeelwethouder Onderwijs Fatima Elatik ondertekent op woensdag 30 november samen met bestuursvertegenwoordigers van de scholen in Zeeburg het convenant leerlingenaannamebeleid.

leerlingen van de 8e Montessorischool Zeeburg Met dit convenant zorgt Zeeburg voor een aanscherping van het leerlingenaannamebeleid waarin afspraken tussen scholen, schoolbesturen en stadsdeel Zeeburg worden vastgelegd.

Convenant is bijzonder

Het convenant leerlingenaannamebeleid is bijzonder in Amsterdam. Het is ingewikkeld om op lokaal niveau met schoolbesturen van zowel openbaar onderwijs als speciaal onderwijs een convenant op te stellen.

De belangen van deze onderwijsvormen lopen namelijk sterk uiteen. Fatima Elatik heeft er echter voor gezorgd dat de partijen op één lijn zijn gekomen. Zeeburg is daarbij tevens het eerste stadsdeel dat een convenant op lokaal niveau afsluit.

Leerlingen uit de buurt

Het convenant legt afspraken vast over aanmelden, inschrijven, herinschrijven en wachtlijsthanteringen van kinderen bij scholen in stadsdeel Zeeburg. Betrokken partijen zijn het stadsdeel in haar rol van lokale overheid en de schoolbesturen in Zeeburg.

Het uitgangspunt van het convenant is dat de scholen in stadsdeel Zeeburg met name bedoeld zijn voor leerlingen die binnen het stadsdeel wonen.

Vervolgens wordt gestreefd naar zoveel mogelijk inschrijving van kinderen uit de buurt en naar een populatie die qua sociaal-economische status een redelijke afspiegeling is van de buurt. Hierdoor wordt de scheidslijn tussen witte en zwarte scholen verkleind. Leerlingen van de 8e Montessorischool Zeeburg

Bewaken van het convenant

Om het convenant te bewaken zal het stadsdeel onder andere één keer per jaar communiceren over de mate waarop scholen zich houden aan het convenant.

Ook vindt elk kwartaal een overleg plaats met het stadsdeel en schooldirecties voor een betere samenwerking in de aanname van leerlingen en om wachtlijsten op te schonen. Verder maakt het stadsdeel jaarlijks de cijfers over de buurtpopulatie in relatie met die van de leerlingenpopulatie bekend.

In september 2007 wordt het leerlingenaannamebeleid geëvalueerd.