Gemeente Schiedam


Schiedams erfgoed te bekijken op dvd

Jenever en Wilton-Fijenoord: twee begrippen die onlosmakelijk aan Schiedam zijn verbonden en bij het erfgoed van de stad horen. Er is in het Gemeentearchief Schiedam van alles over te vinden, waaronder ook twee dvd's.

Wilton-Fijenoord

De dvd Wilton bevat historisch filmmateriaal over het bedrijf dat ooit de grootste werkgever van Schiedam was. De Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord heeft tussen 1947 en 1988 meer dan 140 nieuwe marine- en handelsschepen gebouwd. Vele honderden schepen van over de hele wereld zijn door Wilton-Fijenoord gerepareerd, verlengd of omgebouwd. In de hoogtijdagen heeft het bedrijf meer dan 7.500 werknemers in dienst.

Dertig jaar lang, van 1953 tot en met 1982, maakte Wilton-Fijenoord in eigen beheer een bedrijfsjournaal met daarin de hoogtepunten van het afgelopen jaar op het gebied van scheepsbouw en -reparatie, personeel, jubilea en bedrijfsvoering. In opdracht van het Gemeentearchief werd dit historisch waardevolle filmmateriaal van in totaal 19 uur geconserveerd en gedigitaliseerd.

Het Gemeentearchief heeft in samenwerking met Het Kader Audiovisuele Produkties te Rotterdam uit dit materiaal een compilatie van 60 minuten samengesteld. De dvd Wilton is gratis te bekijken bij het Gemeentearchief en daar ook te koop voor 7,50 (excl. eventuele verzendkosten à 2,50).

Jeneverkinderen

Iedereen schold de stad zo heidens leelijk, - de Schiedammers zelf net zo goed, - dat je er licht toe kwam om 't mooie, dat er nog was, over 't hoofd te zien.
Uit: A.J. Zoetmulder, Nieuwe wegen, 1914.

Rond 1880, op het hoogtepunt van het jenevertijdperk, telde Schiedam 441 jeneverbranderijen en -distilleerderijen. Van Afrika tot Zuid-Amerika dronken mensen Jenever uit Schiedam. De documentaire Jeneverkinderen van regisseur Ulrike A. Helmer is een poëtische zoektocht naar de door jenever achtergelaten sporen in Schiedam; naar de ambivalentie van het roemruchte en roemrijke verleden van deze eens zo 'zwarte' stad aan de Maas. Drie bijzondere, diep in Schiedam gewortelde erfgenamen van deze jenevergeschiedenis, nemen ons mee in hun persoonlijke 'Jeneververhaal'.

Jeneverkinderen is een productie van Egmond Film and Television en kwam tot stand met steun van onder meer de gemeente Schiedam. De documentaire duurt ca. 48 minuten. U kunt hem gratis bekijken èn aanschaffen op dvd bij het Gemeentearchief voor 10 (excl. eventuele verzendkosten à 2,50).

Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1.
Tel.: 010-2465757.
Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.