Programma Elektronische Provincies


Resultaten enquête VROM vergunning bekend (29 november 2005)

Het ministerie van VROM wilde graag weten hoe de belangrijkste partijen aankijken tegen de omgevingsvergunning. Daarom heeft VROM de afgelopen zomer een open consultatieronde gehouden met een online enquête onder vergunningaanvragers, -verleners en handhavers. Deze enquête liep van 15 juli t/m 15 augustus 2005.

De enquête bestond uit een groot aantal gesloten vragen en een aantal open vragen. Doel van de enquête was om inzicht te krijgen in:
* de bekendheid van de omgevingsvergunning;


* de factoren die van belang zijn bij aanvragen van een vergunning, dan wel het maken van bezwaar;


* de meningen over de omgevingsvergunning;


* de verwachte consequenties voor burgers en bedrijven;


* de verwachte consequenties voor gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk.

Conclusies
In de korte tijd dat de enquête liep, is er veel respons geweest. In totaal hebben 2.234 respondenten de enquête ingevuld. De resultaten van de enquête bieden veel informatie. De open vragen zijn (zeer) uitgebreid beantwoord.

Samengevat


1. Alle partijen (burgers, bedrijven, vergunningverleners en handhavers) staan in principe positief tegenover de omgevingsvergunning: zij onderschrijven de doelen van de omgevingsvergunning.


2. Men maakt zich wel zorgen over de uitvoerbaarheid: men refereert aan het snelle wetgevingstraject

dat in 2007 klaar moet zijn, en aan de grote veranderingen die de invoering vergt bij gemeenten, provincies en andere overheden. Ook geeft men aan dat met name kleine gemeenten mogelijk onvoldoende op deze taak zijn toegerust.


3. De omgevingsvergunning is inmiddels ruimbekend. Men weet dat het eraan komt, maar men mist nog veel informatie over inhoud en gevolgen: er zijn nog veel misverstanden over de omgevingsvergunning (bezwaarprocedure, reikwijdte, gefaseerd aanvragen, vereisten aan integrale vergunningverlening). Ook de ICT is nog onderbelicht. De resultaten van de consultatieronde en van de enquête hebben op een aantal punten nog geleid tot aanpassing van het wetsvoorstel en verduidelijkingen in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel.

Aanbevelingen

Uit de reacties, en met name uit de uitgebreide antwoorden op de open vragen, blijkt dat veel betrokkenen de plannen rond de omgevingsvergunning nog onvoldoende kennen. Ook bestaan nog veel misverstanden over (onderdelen van) de omgevingsvergunning. Een aantal zaken waar duidelijk veel behoefte aan is, zijn in voorbereiding of staan voor volgend jaar op het programma. VROM gaat de komende tijd nog duidelijker laten zien wat de plannen zijn, én hoe VROM gemeenten, provincies en andere overheden gaat ondersteunen bij de implementatie van de omgevingsvergunning.

Meer informatie

Het rapport vindt u als download terug op www.vrom.nl/vergunningen. Op de internetsite van VROM (http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21934) vindt u ook meer informatie over het project Omgevingsvergunning, de uitkomsten van de consultatieronde en de wettekst. U kunt zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief 'Regels die werken, de lasten beperken'. Vragen of ideeën? U kunt mailen naar vrom.vergunning@minvrom.nl.