Provincie Noord-Holland

29-11-2005

Onderwerp

Noord-Hollandse Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2006 vastgesteld

Marieke Ottevanger

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben het Noord-Hollandse Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2006 vastgesteld. Centraal hierin staat de voortzetting van de bestrijding van wachtlijsten, de start van een Crisisteam bij Bureau Jeugdzorg en extra geld om gezinsvoogden op een andere manier te laten werken. In het Uitvoeringsprogramma staat waaraan de bijna 75 miljoen die in 2006 beschikbaar is voor de Noord-Hollandse jeugdzorg, besteed wordt.

Prioriteit nummer één blijft voor de provincie Noord-Holland het terugdringen van de wachtlijsten voor jeugdzorg. Hiervoor is ruim 2 miljoen extra geld beschikbaar. Verschillende instellingen krijgen hiervoor extra hulpverleningscapaciteit. Zo komen er ondermeer in Noord-Holland Noord 22 extra plaatsen in Medisch Kleuterdagverblijven (MKDs).

Twee nieuwe ontwikkelingen in het Uitvoeringsprogramma springen eruit. In 2006 start een Crisisteam bij Bureau Jeugdzorg dat ook buiten de gangbare werktijden voor snelle hulp kan zorgen. En de provincie zorgt voor extra geld zodat Bureau Jeugdzorg kan beginnen met de invoering van de methode Deltaplan. Die methode betekent een wijziging van de rol van gezinsvoogden bij dit bureau: zij gaan systematischer sturen op veranderingen in gezinnen met ernstige problemen, waarbij het gezin zelf een actieve rol vervult. De methode Deltaplan houdt ook in dat de gezinsvoogden meer tijd kunnen besteden aan contacten met de onder hun toezicht gestelde kinderen en jongeren.

Het grootste gedeelte van het beschikbare geld gaat naar instellingen voor jeugdhulpverlening die in Noord-Holland (buiten de agglomeratie Amsterdam) actief zijn:

· Bureau Jeugdzorg Noord-Holland: 22,5 miljoen euro;

· Stichting Parlan (Noord-Holland Noord): 22,2 miljoen;

· Stichting OCK het Spalier (Midden- en Zuid-Kennemerland): 16,3 miljoen;

· Het Orthopedagogisch Centrum t Gooi: 4,6 miljoen;

· Stichting Maatschappij Zandbergen (t Gooi): 4,8 miljoen;

· Stichting De Bascule in Amsterdam voor het Noord-Hollandse werk van zijn afdeling specialistische pleegzorg: 0,7 miljoen.