Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeenteraad onderschrijft conclusie Rekenkamer:

Bouw Carnisselande op schema met positief financieel saldo

BARENDRECHT (dinsdag 29 november 2005) ­ De gemeenteraad is het eens met de conclusie van de Rekenkamer Barendrecht dat de bouw van Carnisselande op schema ligt en dat er tot nu toe sprake is van een positief financieel saldo. Dit bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering waarin is ge- sproken over het onderzoeksrapport `Wijken van eigen bodem' van de Rekenkamer Barendrecht. Hoewel de Rekenkamer over het algemeen positief is over de realisatie van Carnisselande, heeft zij nog wel enkele kanttekeningen. Op basis van de conclusies bevat het rapport van de Rekenkamer negen aanbevelingen die inmiddels tot tevredenheid van de gemeenteraad al grotendeels zijn overge- nomen door het college of door de uitvoeringsorganisatie OMMIJ (Ontwikkelingsmaatschappij Midden- IJsselmonde). Het college biedt de gemeenteraad binnen twee maanden een concreet Plan van Aanpak met betrekking tot de aanbevelingen aan. "De realisatie van Carnisselande is het grootste project dat Barendrecht ooit ter hand heeft genomen en uiteraard zijn er daarom lessen te trekken. De opgedane ervaringen zullen we zeker gebruiken bij toekomstige bouwprojecten", aldus wethouder Silvis (pro- jectwethouder Carnisselande).

De gemeenteraad is overwegend positief over de resultaten van dit eerste onderzoek van de Rekenkamer. De Rekenkamer concludeert in haar onderzoeksrapport dat de doelstellingen tot nu toe worden gerealiseerd, maar zij stelt tegelijkertijd dat de interne beheersing van de uitvoeringsorganisatie en het toezicht door het gemeentebestuur niet optimaal zijn. Zo stelt de Rekenkamer dat de Ommij is opgezet als tijdelijke uitvoerings- organisatie, waarbij te weinig aandacht is besteed aan de standaardisatie van werkprocessen en het beheer van de financiën. Volgens wethouder Silvis is bij de start van de bouw bewust gekozen voor een globaal plan- niveau en niet voor een beheersing op detailniveau. "Door deze keuze hebben we destijds een voortvarende start kunnen maken met de bouw en is er altijd sprake geweest van een goede voortgang", aldus de wethou- der. Overigens heeft de Ommij, nu de realisatie van de VINEX-locatie zijn einde nadert, wel een start gemaakt met een meer gedetailleerde uitwerking van financiële resultaten van deelprojecten. Volgens wethouder Schoehuizen (Financiën) is dit vanzelfsprekend: "Tegen het einde van een project moet je altijd extra goed op de financiën letten om vervelende verrassingen te voorkomen. Mede naar aanleiding van het rapport zijn ver- beteringen in gang gezet."

Winstuitname
Tijdens de discussie over het onderzoeksrapport van de Rekenkamer kwam de gemeenteraad maandag- avond terug op de winstuitname van dit jaar. De gemeenten Barendrecht en Albrandswaard hebben het afge- lopen jaar ieder 250.000 euro uitgekeerd gekregen uit het reserve van de Ommij. De raad benadrukte dat uitvoering gegeven moet worden aan de eerder dit jaar aangenomen motie over dit punt. Het college heeft hierop toegezegd dat voorafgaande aan besluitvorming de accountant om advies en de gemeenteraad om haar mening zal worden gevraagd.
pagina 1 van 2

Hangspot
De raad sprak maandagavond niet alleen over het rapport van de Rekenkamer, maar op de agenda stond ook de vertoning van de film Hangspot. Deze film is gemaakt door jongeren uit Carnisselande en onderdeel van een project van de Bewonersorganisatie Carnisselande (BOCA) en stichting Alle-r-hande. De première van de film was op 12 oktober in Waterpoort. Namens het college waren toen burgemeester Van Belzen en de wet- houders Schoehuizen en Van Vugt aanwezig en op initiatief van het college is de film maandagavond ook aan de gemeenteraad vertoont. De film bestaat uit twee delen, waarbij het eerste deel een beeld van hangjonge- ren schetst zoals dat nu vaak bestaat, maar in het tweede deel laten de jongeren zien hoe het ook kan. "De film is een zeer goed initiatief en wordt door de gemeente van harte ondersteund. Positief is dat ook de politie enthousiast met de jongeren heeft meegewerkt", aldus wethouder Schoehuizen (Jeugdzaken). De film is vol- gens Arjan van Kesteren (secretaris van de BOCA) een groot succes: "De politie heeft een exemplaar van de film gevraagd om te gebruiken bij voorlichtingsactiviteiten en ook de Raad voor de Kinderbescherming en enkele oudere bewoners hebben hun interesse al getoond." De jongeren maakten tijdens de raadsvergadering van de gelegenheid gebruik om hun film toe te lichten: "Het beeld dat volwassenen in Carnisselande van jon- geren hebben is terecht niet altijd positief. Wij doen ons best om dat beeld te verbeteren, maar hebben ook de hulp van ouderen nodig. Als het van twee kanten komt, gaat het lukken."

Noot voor de pers,