Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gegevens wmo op gemeenteniveau beschikbaar via wmo-monitor

De Wmo-monitor is on line. Met de Wmo-monitor kunnen gemeenten inschatten hoeveel inwoners de komende jaren huishoudelijke verzorging nodig hebben. Naar de Wmo-monitor

Elke gemeente kan in de monitor zien wat de leeftijdsopbouw is van haar inwoners en hoeveel mensen momenteel gebruikmaken van een bepaald type ondersteuning. Het gaat vooral om de huishoudelijke verzorging. Gemeenten kunnen de gegevens opvragen per gemeente, per regio en voor het hele land.

Het programma bevat een prognose voor de bevolkingsopbouw tussen 2010 en 2015. Ook de gegevens van persoonsgebonden budgetten en de over te hevelen subsidieregelingen uit de AWBZ en de Wvg zijn in de Wmo-monitor te vinden.

Met behulp van de gegevens uit de Wmo-monitor kan een gemeente het vierjarenplan voor Wmo-beleid opstellen. Bovendien kan een gemeente de monitor gebruiken om afspraken te maken met plaatselijke zorg- en welzijnsinstellingen.

De monitor is niet alleen nuttig voor gemeenten. Ook zorgkantoren, zorginstellingen en welzijnsinstellingen kunnen de monitor gebruiken om hun aanbod af te stemmen op de plaatselijke situatie.

De Wmo-monitor is ontwikkeld door ABF Research.

bron: www.invoeringwmo.nl