Gemeente Enschede

Situatie sneeuwoverlast platte daken blijft zorgelijk

dinsdag 29-11-2005

De situatie rond de sneeuwoverlast op platte daken blijft zorgelijk. Bij de gemeente blijven meldingen van gevaarlijke situaties binnenkomen. Een drietal autobedrijven heeft schade gemeld. Aan het eind van de middag heeft de gemeente Enschede alle inspectiebezoeken nagenoeg afgerond. Het regionale team voor de sneeuwoverlast heeft zijn taken nu overgedragen aan de reguliere gemeentelijke organisatie. Het informatienummer 4818000 blijft vooralsnog in gebruik.

Bij drie autobedrijven zijn in de loop van dinsdag nog nieuwe schades gemeld als gevolg van sneeuwlast op de platte daken. Daarnaast zijn ook nog situaties gesignaleerd waar sprake was van instortingsgevaar.

In totaal kwamen er zo'n 250 meldingen van verontruste burgers, bedrijven en instellingen binnen op het informatienummer van de gemeente Enschede. In de loop van dinsdag nam het aantal meldingen aanzienlijk af. Op maandag en dinsdag zijn in totaal ruim 100 gebouwen geïnspecteerd. In veel gevallen bleek het mengsel van sneeuw, ijs en water voor een overbelasting van de dakconstructie te zorgen. Vooral platte daken met een lichte metalen of houten constructie leden onder het gewicht. Betonnen daken zijn over het algemeen veel minder gevoelig voor deze belasting. In veel gevallen heeft de gemeente ook telefonisch contact gehad met verontruste burgers en advies gegeven over mogelijke risico's van de verschillende typen dakconstructies.

Enkele tientallen eigenaren van gebouwen kregen het advies de ruimte niet te gebruiken. Zij werden geadviseerd de waterafvoeren ijsvrij te maken en met een aannemer te overleggen welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Ook de komende dagen kan voor een aantal panden de situatie nog kritiek blijven, omdat smeltwater zich kan ophopen op een doorgebogen dak. In meerdere gevallen heeft de constructie zich overigens hersteld na het verwijderen van sneeuw en smeltwater.

De gemeente attendeert eigenaren erop dat er door de sneeuwoverlast ook blijvende gevolgschade kan ontstaan, die deskundige aandacht behoeft. Steekproefsgewijs zal de gemeente de komende tijd gebouwen inspecteren op het effect van mogelijke vervolgschade op de veiligheid van de dakconstructies.

Scholen weer open
Vanaf morgen, woensdag 30 november 2005, kunnen de scholen in
Enschede, op een enkele uitzondering na, weer in gebruik genomen worden. De inspecties van vandaag hebben uitgewezen dat er geen instortingsgevaar meer is. Enkele schoolgebouwen hebben in bijvoorbeeld noodlokalen enige (hulp)maatregelen genomen, maar die staan het hervatten van de lessen niet in de weg. Ouders kunnen met eventuele vragen bij hun schooldirecties terecht.


---