Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


"Haarlemmerweg moet eerder 50-kilometerstraat worden"

Als het aan stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer ligt wordt de Haarlemmerweg eerder dan oorspronkelijk bedoeld een 50-kilometerweg. Dat staat nu gepland na aanleg van de Westrandweg die in 2011 op de rol staat.

"We pakken liever eerder de geluidsoverlast en aantasting van de luchtkwaliteit aan," stelt stadsdeelwethouder Tys de Ruijter.

Hij reageert daarmee op het Ontwerp Actieplan Luchtkwaliteit van de centrale stad Amsterdam. Die wil daarin samen met stadsdelen de luchtkwaliteit in Amsterdam verbeteren. Dat moet zorgen voor een gezonder leefmilieu.

Verder
Volgens De Ruijter is dat een prima plan (hij roemt onder meer de maatregelen om het fietsverkeer te stimuleren en te komen tot schonere automobiliteit) dat op sommige onderdelen wel wat verder mag gaan.

Zo moet de President Allendelaan hoogwaardig openbaar vervoer krijgen. Ook ziet hij graag een aansluiting van metrolijn 50 op Amsterdam CS. "Daarmee verbetert voor onze inwoners de bereikbaarheid met de binnenstad. Juist goed openbaar vervoer is een belangrijk wapen in de strijd tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling. Als stadsdeel willen we er alles aan doen om die te beperken," aldus De Ruijter, die goedkoop openbaar vervoer wil hebben, dat zelfs gratis wordt voor bepaalde groepen.

Ontmoedigen
Hij vindt dat het plan erg gericht is op technische maatregelen, zoals roetfilters op auto's, die volgens hem wel noodzakelijk zijn, maar er moet ook aandacht zijn voor het ontmoedigen of reguleren van niet-noodzakelijk verkeer.

De Ruijter maakt zich eveneens grote zorgen over een mogelijke achteringang van het Food Centre aan de Haarlemmerweg. "Dat gaat ten koste van de luchtkwaliteit op die weg, die al een hoge milieudruk heeft. Ik zie liever een andere oplossing."