Productschap Margarine


29.11.2005

Gehele overheid koopt duurzaam in vanaf 2010

In zijn speech tijdens de netwerkdag Duurzaam inkopen gaf staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu aan dat het doel van de rijksoverheid voor 2010 is dat alle departementen en hun agentschappen 100 procent duurzaam inkopen. Tijdens deze bijeenkomst reikte de staatssecretaris de aanmoedigingsprijs en de prijs voor het beste duurzame inkoopinitiatief 2005 uit.

Volgens staatssecretaris Van Geel heeft de overheid als grootinkoper een belangrijke marktkracht. Door het inkopen van duurzame producten, diensten en werken kan de overheid een impuls geven aan eco-efficiënte innovaties. Bovendien mag van een overheid die voor 30 miljard euro per jaar consumeert, worden verwacht dat die het voortouw neemt en het goede voorbeeld geeft. Van Geel benadrukte dat het de uitdaging is om duurzaamheid een structureel onderdeel te laten zijn van alle inkopen en aanbestedingen die in 2010 door het rijk worden gedaan en dat daar nu alvast een begin mee wordt gemaakt. Hij vond verder dat uit de inzendingen voor de prijzen blijkt dat duurzaam inkopen gewoon een kwestie van doen is en vaak niet zo moeilijk is als wel wordt gedacht.

Producten op basis van plantaardige en dierlijke vetten en oliën zoals milieuvriendelijkere smeermiddelen en biodiesel op basis van gebruikt frituurvet zijn voorbeelden uit de MVO-sector met een betere milieuprestatie.

Het programma Duurzaam Inkopen De netwerkdag over duurzaam inkopen was een initiatief van het programma Duurzaam Inkopen, dat wordt uitgevoerd door SenterNovem. Het Ministerie van VROM wil dat overheidsorganisaties bij inkoopbeslissingen rekening houden met sociale en milieu-aspecten. Het programma Duurzaam Inkopen moet dit stimuleren. Voor meer informatie over het programma klik hier.