Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 49 / 2005

Presentatie inventaris archief Kollumerland c.a.

Kollum, 24 november 2005

Op dinsdag 29 november 2005, 's middags om half drie, wordt in het gemeentehuis in Kollum de inventaris van het archief gepresenteerd. Mevrouw Bertie van 't Wel van DocConsult uit Hengelo overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Bearn Bilker. Het gemeentelijke archief over de periode 1558 ­ 1979 is bewerkt en geïnventariseerd. Er zijn twee beschrijvende inventarissen gemaakt over de perioden 1558 ­ 1918 en 1919 ­ 1979.

Op grond van de Archiefwet 1995 zijn archieven na twintig jaar openbaar. Ook zijn de bepalingen ten aanzien van de zorg veranderd zoals zuurvrije verpakkingsmaterialen.

Om te voldoen aan wat de Archiefwet van de gemeente eist ten aanzien van de zorg voor de archieven, dienden zowel de ordening als de toegankelijkheid van de archieven te worden verbeterd. Onderzoekers, en vooral zij die minder goed thuis zijn in oude ordeningsstelsels, zijn daarvoor aangewezen op een beschrijvende inventaris. Behalve omschrijvingen van de archiefbestanddelen bevat deze een inhoudsopgave, een korte geschiedenis van de gemeente, de geschiedenis van het archief, een gebruikershandleiding, een literatuurverwijzing en zaken- en namenindexen. Een beschrijvende inventaris draagt hierdoor bij aan de gebruikersvriendelijkheid van het archief, aan de mogelijkheid de openbaarheid werkelijk te realiseren en bovendien aan het in goede en geordende staat brengen en houden van het archief zoals de Archiefwet 1995 dat eist. De toenemende belangstelling van historici, zowel amateurs als beroeps, onderstrepen de zin van deze eis. Daarnaast wordt het ook voor de gemeente gemakkelijker het verleden, maar ook bijvoorbeeld oude rechten en plichten aan het licht te krijgen.

Door de omvang van het archief en de vele archiefvormers is ervoor gekozen om twee inventarissen te maken. De eerste betreft de periode 1558 ­ 1918 en de tweede de periode 1919 ­ 1979.
Uit het archief van vóór 1919 zijn geen stukken vernietigd. Uit het archief vanaf 1919 zijn bij de bewerking stukken geselecteerd voor vernietiging in overeenstemming met de geldende vernietigingslijst. Niet alle voor vernietiging in aanmerking komende stukken zijn daadwerkelijk vernietigd; wanneer zij voor de lokale geschiedenis interessante gegevens bevatten, zijn ze uitgezonderd van de vernietiging. Bij de gemeente gedeponeerde en in bewaring gegeven archieven zijn ook in de inventaris opgenomen.

Uit de archieven zijn de nietjes, spelden, paperclips, touwtjes, elastieken en oude omslagen en hechtmechanieken verwijderd en vervangen door zuurvrije omslagen en zuur-, metaal en lijmvrije dozen.

Van de geconstateerde schade aan archiefstukken is een rapport opgemaakt dat gebruikt gaat worden om de stukken te gaan restaureren.

De beschreven archieven zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats middels een Verklaring van Overdracht. Op grond van de Archiefwet 1995 worden hiermee alle stukken openbaar, tenzij bij de overbrenging beperkende bepalingen zijn gesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voor een aantal inventarisnummers beperkende bepalingen te stellen vooral met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.