Gemeente Buren


Burense rampenstaf oefent op 'botsende bus op Valentijn'

Geslaagde rampoefening in witte weekendnacht

21 Bestuurders en medewerkers van de gemeente Buren hebben in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november meegedaan aan een rampoefening. Ook al was het tijdstip uitzonderlijk (zaterdagmorgen 4 uur) en al waren de wegen door de sneeuwval moeilijk begaanbaar, toch waren 21 van de 26 opgeroepenen binnen het uur in het gemeentehuis. Aangestuurd door de burgemeester, brandweer en beleidsmedewerker integrale veiligheid nam de gemeentelijke rampenstaf de maatregelen om de ramp te bestrijden: de chauffeur van een Franse touringcar was op de Saffatinstraat in Maurik tegen een auto gebotst en vervolgens tegen de gevel van Zorgcentrum De Valentijn.

rampenoefening01.jpg Alle mogelijke ingrediënten waren aanwezig: beknelde inzittenden in de auto; oudere, puur Franstalige, deels gewonde passagiers in de bus; uitbrekende brandjes, uitgevallen stroom en instortingsgevaar in en voor De Valentijn; een grote publiekstoeloop; en tot overmaat van ramp een volle, lekkende gastank van de auto. Brandweercommandant Jan van Amerongen was na afloop tevreden over de prestatie die de bestuurders en medewerkers op het onheuse tijdstip hadden geleverd.

rampenoefening02.jpg Van Amerongen: Er was duidelijk sprake van coördinatie en samenwerking. De gemeentelijke rampenstaf wist wat te doen en welke maatregelen te nemen om de ramp te beheersen, zoals het voorlichten van de bevolking, de opvang en verzorging van getroffenen, de registratie van slachtoffers, de zorg voor voedsel en milieu, de verslaglegging. Dit alles natuurlijk naast de taken die brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening denkbeeldig in het veld uitvoerden. Bijzonder was ook, dat we voor het eerst werkten met Sympodium: een programma waarbij kaarten en gegevens op gewone beeldschermen én op een groot scherm worden geprojecteerd, zodat iedereen beschikt over dezelfde informatie en de afspraken helder zijn. Sympodium kan dus worden gebruikt als een logboek voor de rampbestrijding. De provincie, het coördinatiecentrum en andere gemeenten zijn er ook op aangesloten en kunnen dus meekijken'.