Ingezonden persbericht

VBS tikt Ministerie OC&W op de vingers

Vereniging tot Behoud van Sinterklaas wil Sinterklaas als cultureel erfgoed

NIJMEGEN, 20051129 -- De VBS heeft de Tweede Kamer, in het kader van de behandeling van de begroting van het ministerie van OC&W, in een open brief gevraagd om het Sinterklaasfeest officieel te erkennen als cultureel erfgoed. Op dit moment valt het Sinterklaasfeest volgens de overheid niet eens onder de definitie van 'cultuur', zo heeft onderzoek van de Vereniging uitgewezen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beschouwt eeuwenoude tradities kennelijk als irrelevant onderdeel van de Nederlandse cultuurhistorie. Voor de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas (VBS) is het onbegrijpelijk dat er vanuit de rijksoverheid geen aandacht is voor dergelijk immaterieel cultureel erfgoed.


Tom Hesselink, voorzitter VBS: "Volgens ons dient de rijksoverheid, meer specifiek het ministerie van OC&W, te erkennen dat tradities een onvervreemdbaar onderdeel zijn van de cultuur van Nederland. Het Sinterklaasfeest is één van de oudste, specifiek Nederlandse tradities die nog steeds sterk leeft onder de bevolking. Als zodanig dient het Sinterklaasfeest als cultureel erfgoed erkend te worden door de overheid en ondersteunt te worden."

De VBS vraagt de Tweede Kamer dan ook om het Sinterklaasfeest te steunen en onderhouden, onder andere door te stimuleren dat gemeentes (zoals dat reeds in Hengelo gebeurt) convenanten afsluiten met de middenstand,
teneinde kerstuitingen voor 6 december terug te dringen. Hesselink: "Sommige gemeentes zijn zelfs actief bezig met het ondermijnen van de Sinterklaastraditie, door voor 6 december het stadscentrum al in kerstsfeer te hullen. Wij hopen dat de Tweede Kamer haar steun uitspreekt voor het behoud van de traditionele Sinterklaassfeer." Verder vraagt de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas de Kamer om 5 december (Sinterklaasavond) uit te roepen tot Nationale Feestmiddag.




Vereniging tot Behoud van Sinterklaas