Gemeente Heerlen

b e r i c h t

r
i
c
h
t
In Heerlen- en Hoensbroek-Centrum
Succesvolle invoering speciale huisvuilzak

De invoering van speciale gekenmerkte huisvuilzakken in de centrumgebieden van Heerlen is goed verlopen. Op nog slechts een beperkt aantal plaatsen worden nog oude, grijze zakken aangeboden. Op verreweg de meeste plaatsen zijn inmiddels de gele en oranje zakken in gebruik.

Sinds 1 augustus van dit jaar worden in Heerlen- en Hoensbroek-centrum geen standaard grijze vuilniszakken meer opgehaald. Daarvoor in de plaats zijn de gele gekenmerkte huisvuilzakken gekomen. Bedrijven kunnen sinds 1 augustus alleen nog afval aanbieden met oranje gekenmerkte huisvuilzakken. Deze wijziging is een logisch gevolg van de invoering van een nieuw afvalinzamelsysteem. Het gebruik van computerchips in afvalcontainers en de speciale afvalzakken maken het onmogelijk om nog afval aan te bieden zonder ervoor te betalen.

Sinds begin november controleert milieupolitie van Heerlen op het gebruik van de juiste afvalzakken in de centrumgebieden van de stad. In die periode is één verbaal uitgeschreven in Hoensbroek-centrum. In Heerlen-centrum zijn 17 waarschuwingen uitgedeeld, die (nog) niet hebben geleid tot een proces verbaal. Een boete bedraagt E 50,-.

In de eerste weken ná de invoering van de gekenmerkte huisvuilzak beperkte de handhaving zich vooral tot het verstrekken van informatie. Inmiddels zijn waarschuwingen uitgedeeld en als daar niet afdoende op wordt gereageerd, worden bekeuringen uitgedeeld. Dit intensieve optreden naar het gebruik van de juiste huisvuilzakken zal zeker nog duren tot het einde van het jaar.

De invoering van de gekenmerkte huisvuilzak is één van de maatregelen om de hoeveelheid aangeboden afval in de gemeente terug te brengen. Dit gebeurt onder het motto 'samen aan de slag voor minder afval'.

Gemeente Heerlen,29 november 2005

Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------


---- --