Provincie Noord-Brabant


|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 29 november 2005                             |


1. Provinciale Planologische Commissie
De burgemeester van Boxtel, de heer J.A.M. van Homelen, wordt op voordracht van een benoemingscommissie van de Provinciale Planologsche Commissie, door Gedeputeerde Staten benoemd tot voorzitter van dit adviesorgaan. De PPC adviseert de gemeenten en GS over het ruimtelijk beleid. De huidige voorzitter van de PPC, de heer Al, neemt afscheid wegens een benoeming elders.

2. Aanwijzing habitatgebieden
De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit zal namens de provincie de gebieden die onder de vogel- en habitatrichtlijn van Europa komen te vallen aanwijzen. GS hebben besloten de minister te machtigen om zo bij te dragen aan een efficientere uitvoering van beleid. De natuurbeschermingswet 1998 legt de bevoegdheid voor het aanwijzen van deze gebieden bij de Minister en de voorbereiding van deze besluiten ligt bij de colleges van Gedeputeerde Staten.

3. Onderzoek bij stortplaatsen.
Een risicobeoordeling van 600 gesloten stortplaatsen, meting van grondwaterstand bij 225 stortplaatsen, onderzoek van grondwater bij 400. Het zijn elementen van een plan van aanpak van onderzoek van stortplaatsen. De provincie is op grond van de wet verantwoordelijk voor de nazorg van gesloten stortplaatsen. In de periode 1998-2005 is onderzoek gedaan naar voormalige stortplaatsen. Dit vervolgonderzoek richt zich vooral op het vaststellen van de risico's bij het hergebruik van een stortplaats en het nemen van maatregelen als blijkt dat er sprake is van risico's. De totale kosten voor het onderzoek worden geraamd op 1,76 miljoen euro.

4. Duurzaam Ondernemen
De kansen en de bedreigingen voor een duurzame en innovatieve ontwikkeling van bedrijven in de provincie worden onderzocht. Daarbij wordt nauw aangesloten bij de vragen en behoeften die bij ondernemers leven. Gedeputeerde Staten hebben besloten om een portfolio en doelgroepanalyse uit te laten voeren. Het onderzoek moet richting geven aan het provinciale beleid ten aanzien van duurzame ontwikkeling en de bevordering van innovatie. De Brabantse Duurzaamheidsraad wordt bij het onderzoek betrokken. De statencommissies voor Ruimte en Milieu, Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid worden geinformeerd.

5. Studiereis
In de periode van 7-9 december 2005 zal op ambtelijk niveau deelgenomen worden aan een bijeenkomst waar 21 regios ervaringen uitwisselen over het Europese Lifescapeproject in Noord Frankrijk. De provincie Noord-Brabant is trekker van dit project waarmee E6,7 miljoen gemoeid is.

6. Planning- en controlcyclus 2006
De statendag 2006 is het eerste moment waarop Provinciale Staten zich uitspreken over de agenda voor het opstellen van de begroting 2007. Uiteindelijk zal op 3 november 2006 in de vergadering van Provinciale Staten de begroting worden vastgesteld. Dat blijkt uit een reactie van Gedeputeerde Staten op een notitie van het Presidium van Provinciale Staten.

7. Rechtmatigheid
Om over het jaar 2005 een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring te krijgen van de accountant over de provinciale jaarrekening, wordt binnen de provinciale organsiatie intensief gewerkt. GS hebben een voortgangsrapportage over het project vastgesteld en zenden deze aan de rekeningcommissie van Provinciale Staten. Onder rechtmatigheid wordt verstaan het besteden van middelen overeenkomstig rechtsgeldige besluiten van Gedeputeerde en Provinciale Staten. Tevens hebben GS een memorie van antwoord vastgesteld waarin zij ingaan op vragen van de statencommissie voor bestuur en middelen over de normen voor de rechtmatigheidscontrole van de jaarrekening 2005 en aanpassingen van verordeningen die daarvoor nodig zijn.

8. Deregulering
In de verschillende statencommissies zijn vragen gesteld over de verdere aanpak van dereulering van provinciale regelgeving. GS hebben hun antwoorden hierop vastgelegd in een memorie van antwoord en zenden dit aan Provinciale Staten.

9. Financieel-technische uitgangspunten begroting 2005-11-25
De nieuwe indexpercentages voor de begroting 2007 zijn vastgesteld door GS. Met de nieuwe percentages kan de meerjarenbegroting worden bijgesteld voor de algemene loon- en prijsontwikkeling. De indexpercentages zijn ontleend aan de ramingen van het Central Planbureau.

10. Statenvragen Eindhoven Airport
De provincie wil meewerken aan realisering van de groeiplannen van Eindhoven Airport en hoopt op de steun van het ministerie van Defensie voor een duurzame oplossing. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de PvdA-statenfractie aan Gedeputeerde Staten. De PvdA wilde onder meer weten hoe de door Eindhoven Airport gewenste verruiming van de geluidsruimte zich verhoudt tot afspraken met de regio uit 2003. In de uitvoerige beantwoording wordt de nadruk gelegd op het feit dat gesprekken gaande zijn met alle betrokkenen. De bedoeling daarvan is om tot een goed perspectief voor Eindhoven Airport te komen.

11. Streekplanafwijking Schans Werkendam
Een agrarisch perceel aan de Schans te Werkendam krijgt wellicht een woonbestemming. Gedeputeerde Staten willen daarvoor afwijken van het streekplan in verband met een verplaatsing van een agarisch bedrijf. De agrarische bedrijfsgebouwen worden grotendeels gesloopt, de overblijvende krijgt een burgerbestemming. De provinciale planologische commissie zal daarover advies uitbrengen.

12. Steunfuncties
Er zijn in Brabant 28 instellingen en organisaties die het beleid van de provincie mee uitvoeren. Deze steunfuncties krijgen in het totaal een budget van E25 miljoen en worden aangestuurd door in het totaal 5 fte binnen de provinciale organisatie. Dit is de situatie voor de uitvoering van de reorganisatie van de steunfuncties waaraan op dit moment gewerkt wordt. In het kader van die regorganisatie worden steunfuncties samengevoegd, marktwerking geintroduceerd en worden taken uitgezuiverd. Dat staat in een notitie die Gedeputeerde Staten hebben toegezonden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

13. Station Zuid en Dansinfrastructuur
In de periode 2005-2008 moeten er drie dansproducties ontwikkeld worden door Station Zuid, die verspreid door Noord-Brabant moeten worden opgevoerd. Die eis stellen Gedeputeerde Staten, overeenkomstig het beleidsplan van Station Zuid, aan de nieuwe dansvoorziening voor Zuid-Nederland, gevestigd in Tilburg. GS hebben kennis genomen van het beleidsplan en het activiteitenplan van Station Zuid en vinden dat die de culturele infrastructuur voor de dans in Noord-Brabant versterken. Een artistiek oordeel wordt gevraagd aan de adviescommissie Kunsten en de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur wordt geinformeerd.

14. Intensivering energiebeleid
De uitvoering van het Brabantse energiebeleid moet geintensiveerd worden. Dit vindt het college van Gedeputeerde Staten. Er moeten meer projecten komen voor windenergie en energie uit biomassa. Ook vindt het college dat het Duurzame Fonds Noord-Brabant weer gebruikt moet worden om kansrijke projecten voor duurzame energie en energiebesparing te cofinancieren. Het college nodigt de statencommissies economie, mobiliteit en grotestedenbeleid en de commissie ruimte en milieu uit tot een discussie over de wijze waarop de intensivering moet plaatsvinden.

15. Evaluatie economisch beleid
Het sociaal-economisch beleid van de provincie Noord-Brabant slaat goed aan. Vooral de kwaliteit van het bedrijfsleven, het toeristische aanbod, de stedelijke vitaliteit en de wijze waarop bedrijventerreinen gerevitaliseerd worden, zijn in vergelijking met andere provincies goed te noemen.
Het blijft echter noodzakelijk om te investeren in de innovatiekracht, een goede arbeidsmarkt, de economische vitaliteit van het landelijk gebied en het herstructureren van bedrijventerreinen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie, halverwege de bestuursperiode, heeft laten uitvoeren.

16. Gebieden grensoverschrijdende Europese samenwerking
Het plan van de Europese Commissie om het huidige Benelux middengebied te splitsen is ongewenst omdat het tot meer bureaucratie en verbrokkeling leidt. Het ministerie van economische zaken lijkt het voornemen van de Europese Commissie te volgen. Gedeputeerde Staten zijn het hiermee niet eens. Noord-Brabant en Vlaanderen moeten één gebied blijven voor grensoverschrijdende samenwerking. GS zullen haar standpunt aan de betrokkenen kenbaar maken.

17. Planning Moerdijkse Hoek
Op dinsdag 17 januari 2006 stellen GS het concept-voorontwerpplan van Moerdijkse Hoek vast. Dit staat in de laatste planning van het project voor het bedrijventerrein. Ook de milieu-effect rapportage, de gezondheidsscreening en de resultaten van het onderzoek naar Port of Brabant komen daarbij aan de orde. Uiteindelijk moeten Provinciale Staten eind 2006 een besluit over Moerdijkse Hoek nemen. Gedeputeerde Staten hebben de planning vastgesteld en sturen deze naar de statencommissie Moerdijkse Hoek.

18. Lidmaatschap Klimaatverbond
De provincie Noord-Brabant wordt lid van de Vereniging Klimaatverbond. Deze vereniging wil het klimaat- en milieubeleid hoger op ieders agenda zetten. Zij doet dit door belangenvertegenwoordiging en zoekt samenwerking op nationaal en internationaal niveau. De statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt geinformeerd.

19. NIMBY-bedrijven
De Brabantse Herstructureringsmaatschappij is ingeschakeld om een oplossing te vinden voor de problemen van de vestiging van bijvoorbeeld afvalbedrijven op bedrijventerreinen. Het college van Gedeputeerde Staten vindt dat dergelijke bedrijven weliswaar een belangrijke functie hebben maar willen samen met gemeenten en het bedrijfsleven een passende oplossing vinden. De bedrijven zijn milieubelastend en vaak imagoschadend. Voor de kwestie Wagenaars in 's-Hertogenbosch, aanleiding voor een plan van aanpak voor deze problematiek, zou de herstructureringsmaatschappij een masterplan kunnen maken waarvoor bij het ministerie van economische zaken subsidie kan worden aangevraagd. Het doel is om het bedrijventerrein in kwestie, De Rietvelden, kwalitatief te verbeteren.

20. Cofinancieringsregeling Verkeer en Vervoer
Vanaf 2006 willen GS alleen nog verkeers- en vervoersprojecten subsidieren die regionaal zijn afgestemd. Hiertoe moest de bestaande subsidieregeling worden aangepast. De concept- regeling wordt nu voorgelegd aan de Commissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid in hun kaderstellende rol.

21. N69
De oplossing van de verkeersproblemen rond de N69 (Eindhoven-Hasselt) is gelegen in een netwerkbenadering. Dat houdt in dat de verkeersstromen en de samenhang daartussen op alle wegen in het gebied in kaart gebracht worden. Ook de minister voor Verkeer en Waterstaat en de regio rond de N69 delen die mening. De commissie EMG ontvangt een notitie hierover.

22. Samenwerkingsovereenkomst Verkeer en Vervoer Midden-Brabant
De gemeenten, Rijkswaterstaat, de politie en de provincie pakken de mobiliteitsproblematiek in de regio Midden-Brabant samen aan. GS hebben ingestemd met een nieuw samenwerkingsconvenant voor de regio op het gebied van verkeer en vervoer. De samenwerking betreft de periode 2006-2009. De regionale samenwerking is een essentieel onderdeel van de provinciale visie Mobiliteit.

23. Deelname Europees programma safespot
Samen met Rijkswaterstaat, TNO en nog 47 andere partijen, wordt de provincie Noord-Brabant partner in het consortium Safespot. Dit consortium stelt zichzelf als doel om incarsystemen te ontwikkelen die de verkeersveiligheid verbeteren. De provincie Noord-Brabant is actief op het gebied van dynamisch verkeersmanagement en het ontwikkelen en toepassen van slimme systemen om het verkeer veiliger, schoner en beter door te laten stromen. De gegevens uit het project Informatieve Weg in Oosterhout worden ingebracht om tot deze ontwikkeling te komen.

24. Herstelcontract N306 Breda-Terheijden
Onlangs is de weg tussen Breda en Terheijden helemaal opgeknapt. In het contract met de aannemer zit ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud. Ten behoeve van duidelijkheid, ook in de toekomst, is besloten om met deze aannemer (BAM) nu ook een tienjarig contract voor feitelijke onderhoud af te sluiten.

25. Informele zorg
De uitvoering van het actieplan informele zorg ligt op stoom. Informele zorg is vrijwillige hulp aan familie, buren of bekenden. Er zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd, in de Brabantse regios zijn netwerkorganisaties ontstaan en steunpunten geopend waar mensen die vrijwillge hulp verlenen met raad en daad worden bijgestaan. De provincie vervult, zo blijkt uit de monitor informele zorg, een goede rol als aanjager van activiteiten. Alleen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg moeten nog activiteiten gestart worden. GS zenden de monitor naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

26. Mantelzorg in de regio
De mantelzorg ( vrijwillige zorg voor chronisch zieken) kan het beste op de regionale schaal geschieden. De Brabantse Raad voor Mantelzorgers wordt daarom omgebouwd tot een provinciaal platform. Daarnaast opereren er vier regionale platforms. Voor hun activiteiten krijgen de Raad en de platforms in 2006 ieder éénmalig E25.000 extra. Gedeputeerde Staten zenden een notitie over dit onderwerp aan de statencommissie voor ZWC.

27. Jeugdbeleid en jeugdzorg in Noordoost Brabant
Het jeugdbeleid en de jeugdzorg in Noordoost Brabant worden onderling afgestemd om tot een kwalitatief sluitende keten te komen. Het gaat om het afstemmen van activiteiten en werkzaamheden tussen 21 gemeenten en de provincie. Daarvoor wordt een convenant afgesloten. Op grond van de wet zijn de gemeente verantwoordelijk voor het jeugdbeleid en is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

28. Palliatieve zorg
De stimuleringsregeling palliatieve zorg ( zorg die het stervensproces verlicht) voldoet aan een maatschappelijke behoefte en wordt tot het einde van deze bestuursperiode voortgezet (2007) . In 2006 zal een definitieve evaluatie worden uitgevoerd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van een tussenrapportage. De rapportage wordt aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur gezonden. In Brabant zijn 7 netwerken waaraan artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen deelnemen. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 19.000 mensen in de provincie, dat aantal zal toenemen als gevolg van de vergrijzing.

29. Ruimte voor Ruimte
Naar aanleiding van de vragen van de statencommissie voor Ruimte en Milieu over de toepassing van de Ruimte voor Ruimteregeling hebben Gedeputeerde Staten een memorie van antwoord opgesteld. Het memorie van antwoord wordt aan Provinciale Staten toegezonden. De ruimte voor ruimteregeling houdt in dat voor de sloop van overtollige agrarische bedrijfsgebouwen een vergoeding gegeven wordt die door de verkoop van woningbouwkavels moet worden terugverdiend.

30. Ruimtelijke plannen
Het uitwerkingsplan Borchmolendijk-Zuid van de gemeente St.Oedenrode wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Kop Roode Vaart van de gemeente Zevenbergen wordt deels afgekeurd. De lijst van beslissingen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld.


---- --