Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe tarieven gemeente zijn inbreuk op de vrijheid van meningsuiting

D66 stelt in de gemeenteraad dat de nieuwe tarieven van de gemeente de vrijheid van meningsuiting belemmeren. Fractievoorzitter Hans van der Veen stelt dit zowel schriftelijk als morgen mondeling in de raadsvergadering ter discussie. De extra moeite die genomen moet worden is nog tot daar aan toe, maar de kosten van de vergunning vindt D66 te ver gaan. Aanleiding zijn de vaststelling van de zogenaamde privaatrechtelijke tarieven in de raad en de aanvraag voor een standplaats tijdens de verkiezingscampagne door het afdelingsbestuur van D66.

Van der Veen: "Die vergunning is een kostenpost waar wij niet op gerekend hadden, maar zó armlastig zijn we niet of dat kunnen we wel betalen. Maar er zijn natuurlijk tal van ideële instellingen die dat niet kunnen. Moeten die nu thuis blijven of illegaal hun goede doel nastreven? Dat kan toch niet de bedoeling zijn. We dragen ideeën uit en venten met onze standpunten, niet met garen en band of krantenabonnementen"

B&W hadden beloofd om vòòr de raadsvergadering met informatie te komen over megelijke splitsing van tarieven voor commerciële en niet-commerciële standplaatsen. Omdat die informatie niet is gekomen pakt D66 de materie zowel mondeling (morgen in de gemeenteraad) als schriftelijk aan.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot
Hans van der Veen
050-5265416

06-10172220
of j.vander.veen@home.nl

Groningen, 29 nov. 05

Regelgeving voor ventvergunning belemmert vrijheid van meningsuiting

Geacht college

Enige tijd geleden heeft het afdelingsbestuur van D66 bij de milieudienst per email een verzoek ingediend om een standplaats voor onze campagneparaplu te regelen voor de komende gemeenteraadscampagne. De plaats waar wij al sinds jaar en dag stonden bij de Carolieweg schijnt niet meer toegestaan te zijn vanwege de daar immens voortgeschreden verfraaiing van de openbare ruimte. De betreffende email treft u hieronder aan.

Wij zullen separaat contact opnemen met de milieudienst over de ondermaatse dienstverlening wij naar aanleiding van deze aanvraag deelachtig werden. Hier wil ik vragen stellen over de onduidelijke behandeling.


1. Klopt het dat er bij het uitgeven van standplaatsen in de binnenstad, zoals wij moesten ervaren, geen onderscheid wordt gemaakt tussen commerciële aanvragers en ideële instellingen?
2. Waarom wordt dat onderscheid niet meer gemaakt?
3. Politieke partijen zijn geen draagkrachtige instellingen en de kosten van zo'n vergunning zijn een onaangename gewaarwording, maar vele ideële instellingen zijn nog veel armer. De kosten van de vergunning kunnen voor hen onoverkomelijke belemmeringen opwerpen voor hun publiciteitswerk. D66 vindt dat dit een ontoelaatbare inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting. Deelt het college die mening?

Bij de bespreking van de privaatrechtelijke tarieven in de commissie F&V vorige week werd deze problematiek ook al ter sprake gebracht, maar de toegezegde extra informatie hierover ontbreekt nog steeds.

Deze materie wilden wij bij het betreffende raadsvoorstel morgen ter sprake brengen, maar gezien het ontbreken van de schriftelijke informatie stellen wij deze vragen ook op deze wijze.

D66 Groningen-Stad

Hans van der Veen
From: Self To: h.zoutsma@md.groningen.nl
Subject: plaats voor campagne D66
Send reply to: J.C.L.de.Vries@planet.nl
Date sent: Thu, 10 Nov 2005 11:23:02 +0100

Geachte mevrouw Zoutsma

Graag wil D66 in het kader van de verkiezingscampagne een vaste plaats in het centrum toegewezen krijgen. Net als in het verleden zetten wij een groene paraplu neer waar wij ruimte hebben om met mensen in discussie te gaan enz. Flyeren op straat is niet de bedoeling, en zoals u over de telefoon zei ook niet meer toegestaan. We staan er in principe tuusen 12.00 en 16.00 uur. Indien gewenst zullen we de materialen eerder neerzetten (alles zit in een aanhangkarretje). Graag wil ik ook van u weten welke regels er tegenwoordig gelden, zodat we daar rekening mee houden. Onze voorkeur gaat uit naar de kop van de Vismarkt, en anders een plek op het Waagplein, of bij het Stadhuis (Waagstraat). Als er een zaterdag uitvalt, zullen wij dat doorgeven, zodat die plek dan voor iets anders vrij komt.


---- --