Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 29 november 2005

SO - 24476 Wijziging van de subsidieverordening "Gevelverbetering en maken woonruimte boven bestaande bedrijfsruimten Heerlen Centrum".

De regeling "Wonen boven winkels" wordt verruimd. De regeling die tot nu toe alleen bestemd was voor kleinschalige projecten wordt nu ook van toepassing verklaard op grootschaligere projecten in een viertal gebieden. De verruiming is een uitkomst van de evaluatie van de regeling die al sinds 2001 bestaat. Daarbij werd geconstateerd dat de bedoelde leegstaande panden die nu een negatieve uitstraling hebben op de omgeving, een forse positieve invloed kunnen krijgen als zij voor bewoning geschikt gemaakt worden.

Door de subsidie wil de gemeente de eigenaren van bedrijfspanden in de binnenstad (veelal zijn het winkels) stimuleren om de bovenverdieping geschikt te maken als woning en indien van toepassing het herstellen/verbeteren van de voorgevel. In die kosten kan dan een bijdrage worden verleend.

Uiteindelijk doel is het wonen in het centrum te bevorderen en op deze wijze de levendigheid en de veiligheid te verbeteren. En door gevelverbetering bij te dragen aan de aantrekkelijkheid van de stad. Om deze doelen te bereiken wordt overlegd met de ondernemers en woningcorporaties.


---- --