Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 350

datum: 29 november 2005

College presenteert herinrichting zuidelijke ringweg

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorkeur uitgesproken voor her-inrichting van de belangrijke verkeersader in Amersfoort Zuid. Daarmee is de weg vrij voor het oplossen van verkeersknelpunten op dit traject. De herinrichting sluit aan op de noodzaak tot het vervangen van het rioolstelsel en wegdek en zal, naar verwachting, in 2007 starten.

Het traject, ook wel Binnenring-Zuid genoemd, bestaat uit vijf straten die lopen van Meander Medisch Centrum (MMC) de Lichtenberg tot MMC St.-Elisabeth. Het gaat om de Vondel-laan, Van Campenstraat, Daltonstraat, Everard Meijsterweg en Gasthuislaan. De Binnenring-Zuid is belangrijk als ontsluitingsweg voor heel Amersfoort Zuid. De samenhang tussen de straten is nu niet goed zichtbaar. De gemeente heeft onderzoek laten doen naar een voor-keursvariant voor de weg. Hieruit komt een reconstructievariant en een herinrichtingvariant. Het college heeft zijn voorkeur uitgesproken voor de herinrichtingsvariant, omdat daarmee ook de bestaande verkeersproblemen kunnen worden opgelost en het wegbeeld beter herken-baar wordt. Het gehele onderzoek wordt nu vrij gegeven voor inspraak. Medio december ontvangen bewoners bericht over de inspraakprocedure.

Knelpunten oplossen verkeer

Uitgangspunten voor de herinrichtingvariant zijn het verbeteren van de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers en het verbeteren van de positie van de fietser. Waar mogelijk krijgt het traject gescheiden rijbanen, een middenberm met bomen, fietsstroken in rood asfalt en duidelijke parkeerplaatsen. Hierdoor zal het verkeer noodgedwongen rustiger rijden, wordt oversteken veiliger en krijgt de fietsers meer ruimte. De geluidbelasting voor de omgeving neemt niet toe en het wegbeeld wordt herkenbaarder als een geheel.

Vervangen riolering en wegdek

De riolering op een groot deel van de Binnenring-Zuid is slecht en aan vervanging toe. Vooral op de Everard Meysterweg blijkt uit camera-inspectie dat veel bomen hun voeding halen uit de riolering. Dit leidt vroeg of laat tot breuken in de riolering, problemen met de afvoer van vuil water en verzakkingen in het wegdek. Omdat ook de fundering van het wegdek slecht is, is het nu nodig om alles te vervangen. De riolering wordt vervangen door een gescheiden rioolstelsel. Daarbij stroomt het schone regenwater via een aparte leiding terug in de grond.

Gevolgen voor bomen

Voor beiden varianten geldt dat het vervangen van de riolering schade toebrengt aan de wortels van de bomen die staan aan de Binnenring-Zuid. Onderzoek heeft uitgewezen dat een deel van de bomen deze operatie niet zal overleven. De gemeente zal daarom preventief ongeveer 190 bomen rooien. Hiervoor komen zo'n 240 bomen terug, die vooral geplant zullen worden in de middenbermen.

Vanaf 30 november liggen alle relevante stukken ter inzage bij de Informatiewinkel in het Stadsinformatiecentrum De Observant, stadhuisplein 7. In januari 2006 worden informatie-avonden georganiseerd voor omwonenden, belanghebbenden en belangstellenden. Nadere informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Informatie: Renate Ernst, communicatieadviseur Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 42 69 of e-mail r.ernst@amersfoort.nl of Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl


---- --