Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 352

datum: 29 november 2005

Herfstrapportage gemeente toont meevaller van 3,1 miljoen euro

Uit de herfstrapportage van de gemeente Amersfoort blijkt een begrotingsvoordeel van in totaal 3,1 miljoen euro. Meevallers komen onder andere voort uit de uitkeringslasten, de gereserveerde verplichtingen inzake de Wet Werk en Bijstand, onderwijs en de fasering van projecten die daardoor niet in 2005 kunnen worden afgerond.

De herfstrapportage is een van de twee momenten waarop het college aan de raad rapporteert over de uitvoering van de begroting. In de lente is het andere moment van rapportage. De overhevelingsvoorstellen bedragen 1,1 miljoen euro; het gaat om projecten die dit jaar al zijn gestart, maar nog niet voor het eind van het jaar worden afgerond. De middelen hiervoor worden voor volgend jaar gereserveerd. Het grootste project waarvoor dit geldt, is de GoedBij Inhaalslag bestemmingsplannen. Een andere meevaller komt voort uit de voorziening Wet Werk en Bijstand. Alle afgesproken prestaties hiervoor zijn geleverd, waardoor de verplichtingen binnen de voorziening kunnen vrijvallen. Er is een meevallende tendens in het aantal mensen dat een uitkering heeft, waardoor de uitkeringslasten lager zijn. Tegenover alle meevallers in de begroting staat een aantal tegenvallers, waarvan de grootste voortkomt uit het project CSG Noord. Verschillende ontwikkelingen zorgen voor een nadeel van 2,5 miljoen euro.

Het college heeft enkele voorstellen om de meevaller te bestemmen. Deze voorstellen worden in de jaarrekening over 2005 opgenomen. Zo wil het college graag geld steken in maatschappelijke hulpverlening en vrijwilligerswerk, en in arbeidstoedeling en sociale activering.

Informatie: Anke Hendriks, communicatieadviseur Concernstaf, 033 469 42 09 of 06 55 12 12 84, e-mail as.hendriks@amersfoort.nl


---- --