Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-744       |
|                                            |Arnhem|29 november    |
|                                            |,     |2005           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 29 NOVEMBER 2005 De leden van Gedeputeerde Staten vergaderen iedere dinsdag. In deze vergadering is onder meer het volgende besloten:

Afsluiting overeenkomsten met vijf kleine Gelderse steden (C3) Gedeputeerde Staten hebben in het kader van het Gelders Kleine Stedenbeleid de beschikkingen en uitvoeringsovereenkomsten vastgesteld van de steden Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel. Op 21 december 2005 worden de overeenkomsten ondertekend. De vijf Gelderse steden ontvangen eind dit jaar in totaal 4 miljoen voor de uitvoering van hun meerjarenvisie kleinstedenbeleid. Met behulp onder meer van het provinciale geld krijgen de vijf kleinere steden nu de kans om problemen op het terrein van gebrekkige integratie van allochtonen, werkloosheid, vroegtijdige schoolverlating, onveiligheid en jongerenproblematiek aan te pakken.

6,3 miljoen euro subsidie voor culturele instellingen (C5) De provincie heeft de meerjarenplannen 2006 - 2008 van vier culturele ondersteuningsinstellingen goedgekeurd. De plannen van het Centrum Beeldende Kunst Gelderland, de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland, Edu-Art en het Gelders Erfgoed zijn getoetst aan het provinciaal cultureel beleidskader 'Verbindingen'. De instellingen hebben in hun plannen concrete doelen, producten en kengetallen genoemd. In 2006 krijgen de instellingen ruim 6,3 miljoen euro voor activiteiten, gericht op het stimuleren en ontwikkelen van cultuur in Gelderland. Voor de overige jaren is eenzelfde bedrag gereserveerd.

Recreatieondernemers Rivierenland krijgen ondersteuning (C6) Vier jaar lang (2006-2009) kunnen de ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector in de regio Rivierenland gebruikmaken van een consulent. Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen een bedrag van 300.000 euro beschikbaar om dit mogelijk te maken. Brancheorganisaties, ondernemers en Kamer van Koophandel dragen ook bij in de kosten. (zie apart persbericht)

Gelderland investeert in Hezenbergersluis en Hollandse Waterlinie (C7) Gedeputeerde Staten hebben aan 13 Gelderse plattelandsprojecten een totaalbedrag van ruim 1,4 miljoen euro subsidie toegekend. Hiervan is ruim E 460.000,- bestemd voor projecten in het kader van cultuurhistorie, zoals de renovatie van de monumentale Hezenbergersluis in het Apeldoorns kanaal en Fort de Nieuwe Steeg als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie alsmede het herstel van de historische heggen in de IJsselvallei. Uit de subsidieregeling Leefbaarheid platteland gaat bijna E 300.000,- naar de renovatie van twee dorpshuizen in Breedeweg en Beemte Broekland en het realiseren van een woonvoorziening voor licht verstandelijk gehandicapten nabij Huissen. (zie apart persbericht)

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. Het sluiten van gebouw "De Mene" in Zutphen (A2) De beantwoording van deze statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl/provinciale staten/vergaderingen/statenvragen