Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert het debat: "Mooi voor de markt"

MOOI VOOR DE MARKT?!

Debat: dinsdag 29 november 20.00 - 22.00 uur

De rolverdeling binnen het opdrachtgeverschap is op dit moment sterk aan het veranderen en daarmee de wijze van samenwerken tussen gemeenten en ontwikkelaars. De gemeente is niet langer meer de partij die vanuit een strak omlijnd stedenbouwkundig ontwikkelingsperspectief harde randvoorwaarden en eisen stelt. Veel meer is sprake van samenwerkingsverbanden waarbij gemeenten en ontwikkelaars gezamenlijk de ontwikkelingsmogelijkheden verkennen. Niet alleen de stedenbouwkundig visie is hierbij belangrijk, maar ook de maatschappelijke haalbaarheid en economische uitvoerbaarheid. Dit vereist een andere inzet en expertise. De grote projectontwikkelaars opereren, als (mede)opdrachtgevers meer en meer voor in het proces. Het begrip ontwikkelingsplanologie is een veelgehoorde term. Ontwerpers worden hiermee genoodzaakt om veel breder te adviseren: het gaat niet langer om de ultieme schets en het vastomlijnde plan, maar meer om het aanreiken van een palet van ontwikkelingsmogelijkheden. Tekenen en rekenen gaan ook voor ontwerpers steeds meer hand in hand. Er is kennis nodig over vooral de rol die de ontwerper kan spelen binnen complexe gebiedsontwikkelingen.

In dit debat komen vragen aan bod zoals:
Welke consequenties hebben de veranderingen van de positie van de ontwikkelaar voor de kwaliteit en architectuur van de gebouwde omgeving? Wat betekent deze veranderende rol eigenlijk voor de architectuur? Wie heeft de verantwoordelijkheid? Is er sprake van een beter doordachte ontwerppraktijk als ontwerpers meer vooraan in het proces worden betrokken? Hoe kan de markt vragen om iets wat zij nog niet kent? Wie pleit er straks voor vernieuwing? Hoe voorkom je dat uitsluitend de markt gaat bepalen hoe en wat er wordt gebouwd? Of is dat niet erg?

Sprekers:


. ir. R.C. Strooink, CEO TCN Property Projects
. F. Alkemade projectdirecteur OMA

. H. Meindersma, oud-directeur het Oversticht, oud-bestuurslid Architectuur Lokaal
. A.H.M.T. Vos, hoofd Studio Bouwfonds MAB

Voorzitter:
Jacques Thielen; directeur Far West, voorzitter bestuur architectuurcentrum Aorta

Plaats: Domkerk Utrecht, verzamelen (verplicht) in Aorta Toegang: gratis
Reserveren: verplicht via architectuurcentrum Aorta, tours@aorta.nu of 030 2321686.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -