Centraal Bureau voor de Statistiek

Centraal Bureau voor de Statistiek Uitnodiging

PB05-604
21 november 2005

Informatie- bijeenkomst voor de media: Cijfers, feiten, journalistiek

Een cijfer op zichzelf zegt niets. Juist de samenhang tussen verschillende cijfers over bijvoorbeeld demografie of economie maken een cijfer tot nieuws. Op dinsdagmiddag 29 november organiseert het CBS een informatie- bijeenkomst voor de media. CBS-specialisten geven met toelichtingen inzicht in het zeer brede informatieaanbod. De bijeenkomst is bedoeld voor journalisten, redacteuren en documentalisten die meer inzicht willen krijgen in de samenhang tussen diverse CBS-publicaties en in de werking van de CBS- website en de StatLine databank in het bijzonder.

Het CBS brengt wekelijks een Webmagazine en bijna dagelijks een Conjunctuurbericht en persberichten over sociale en economische onderwerpen uit. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de niet altijd duidelijke relatie tussen de verschillende verschijnselen in deze publicaties. Verder wordt de Conjunctuurklok gepresenteerd. Dit is een nieuw en uniek hulpmiddel voor het bepalen van de stand en de ontwikkeling van de Nederlandse conjunctuur.

U krijgt op deze middag ook een overzicht van de activiteiten van het CBS op het internet. Hoe vindt u snel de nieuwste en meest recente gegevens? Het CBS publiceert immers al zijn gegevens op www.cbs.nl. De website en de daarop gratis te raadplegen statistische databank StatLine worden uitgebreid toegelicht en uitgelegd.

Het programma bestaat uit 4 presentaties:
- Samenhang van het informatieaanbod, de rol van de persdienst en de vraag "Hoe ervaart de journalist het CBS?" door drs. Ruurd Huisman.
- Samenhang in de demografie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn relaties, inkomen en geluk door prof. dr. Jan Latten.
- De economie en het CBS. Samenhang tussen economische onderwerpen en introductie conjunctuurklok door drs. Michiel Vergeer.

De bijeenkomst vindt plaats bij het CBS, Prinses Beatrixlaan 428 te Voorburg
- De CBS website en StatLine databank, de elektronische databank van het CBS. Wat staat waar? Toelichting, uitleg en toekomstige ontwikkelingen door drs. Ivo Gorissen.

Ten slotte kunt u de gelegenheid benutten om kennis te maken met de van 13.45 tot 17.00 uur, Grote zaal.. De zaal is geopend om 13.30 uur. woordvoerders en de persvoorlichters van het CBS en kunt u de website en StatLine met of zonder hulp verkennen.

Indien u de bijeenkomst wilt bijwonen, wordt u verzocht per het antwoordformulier aan de persdienst van het CBS te faxen of de informatie te w e-mailen aan persdienst@cbs.nl.
CBS Persbericht PB05-604

Aanmelding
Aan: Centraal Bureau voor de Statistiek

T.a.v.: Persdienst
Telefoon: (070) 337 44 44
E-mail: Persdienst@cbs.nl
Fax: (070) 337 59 71

Onderwerp: Informatiebijeenkomst op 29 november 2005

Van:

Medium/Organ.

Telefoon:

Fax:

E-mail:
wij komen met ......... persoon(en)

CBS Persbericht PB05-604


---- --