Gemeente Rotterdam

Nr.203
28 november 2005

Let op: Onder embargo tot dinsdag 29 november 20.00 uur

Jury Groeibriljanten 2 bekroont zeven nominaties

Voorzitter van de Groeibriljantenjury Diny Roodvoets en wethouder Marianne van den Anker hebben dinsdagavond 29 november in de Burgerzaal van het stadhuis de winnende Groeibriljanten uit de tweede ronde bekendgemaakt. De jury heeft zeven van de negen genomineerde projecten de status Groeibriljant toegekend. Bovendien kregen negen projecten een Groeipremie.

De winnende initiatieven zijn:

1. Stadspodium, Grote Kerkplein, podium voor culturele en kunstzinnige activiteiten.

2. Muziekpark Park 1943, Bospolder Tussendijken, buitenpodium in de vorm van een muziektent.

3. Zeetoren Hoek van Holland, educatiecentrum over natuur(ontwikkeling), kustbescherming en klimaatverandering.

4. Schat van Schoonderloo, Delfshaven, opknappen van wijkparkje.

5. Arie den Arendplein, Pernis, opknappen van muziektent en de achterliggende singel.

6. Mozaïekpoort Le Medi, Bospolder, mozaïektoegangspoort voor wooncomplex Le Medi.

Begin oktober werden uit 68 inzendingen voor de tweede ronde Groeibriljanten negen initiatieven genomineerd. Het genomineerde project St. Stephanusschool in Schiebroek werd door de Rotterdammers enkele weken geleden uitgeroepen tot Publieksgroeibriljant 2005. De school kreeg tijdens de stemweek de meeste stemmen van Rotterdammers die via internet of de speciaal ingezette stemmobiel op hun favoriete Groeibriljant hadden gestemd.

Groeipremies
Behalve de zeven winnaars heeft de jury negen initiatieven beloond met een zogenaamde 'Groeipremie'. De betreffende projecten voldoen niet aan alle voorwaarden om Groeibriljant te worden, maar passen binnen de Groeibriljantenfilosofie van het burgerinitiatief. Per project wordt bekeken welk bedrag als Groeipremie wordt toegekend.

De volgende projecten hebben een Groeipremie ontvangen: 1. Wereldtuin, Katendrecht, binnenplaats wordt speelplaats voor kinderen. 2. Bouwspeelplaats, Pendrecht, verbeteren van ondergrond en de speeltoestellen. 3. Kunstplan Dirk Doende, Spangen, verpauperde plekken in deze hotspot (tijdelijk) opvrolijken met kunst door lokale kunstenaars en bewoners 4. Ontmoetingsplek en speelkeet Oranjeplein, Spangen, opknappen keet en aanbrengen verlichting. 5. Binnentuin Van Swietenhof, Carnisse, aanleg invalidentoilet, materiaalberging en aanschaf van meer meubilair. 6. Kindertekeningen op stoeptegels, Boulevard Zuid, moeten betrokkenheid vergroten en boulevard opvrolijken. 7. Nova College in de wijk, Charlois, school voor moeilijk lerende kinderen wil op braakliggende terrein een beeldentuin inrichten. 8. Buurttuin Het Zwembad, Hilligersberg, realiseren van een natuurspeeltuin voor buurtactiviteiten. 9. De Prinsessen van de Prinsenhof, het Lage Land, inrichten van ontmoetingsplek.

Achtergrond
Groeibriljanten zijn particuliere initiatieven die met een gemeentelijk zetje in de rug kunnen uitgroeien tot prachtige projecten en daarmee een bijdrage leveren aan de vitaliteit van een wijk. Het verschil met de eerste ronde Groeibriljanten, die in het najaar van 2003 werd gehouden, is dat het dit keer gaat om relatief kleinschalige projecten, die vóór maart 2006 kunnen worden uitgevoerd.

Jury
De onafhankelijke Groeibriljantenjury, die het beoordelen van de inzendingen en nominaties belangeloos op zich heeft genomen, bestaat uit:

Diny Roodvoets, algemeen rector van de scholengemeenschap Johannes Calvijn (voorzitter) Jacob van Rijs, architect architectenbureau MVRDV
Jan den Hartog, bestuursvoorzitter Ernst & Young
Natascha Kuit, journalist
Annie Verdoold, bewoonster van Spangen
Annemarie Commijs en Nancy Hartman, winnaars Publieksgroeibriljant 2004.

Noot voor de redactie,