Gemeente Utrecht


2005 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
124 Vragen van de heer D. Schuurman
(ingekomen 13 november 2005)


Op woensdag 9 november j.l. bereikte de CDA-fractie een uitnodiging van de Stichting Voorveldse Polder voor de presentatie van het groenbeheerplan Voorveldse Polder. De presentatie is, tot onze verbazing, gehouden op zondag 13 november.

Het Groenbeheerplan is opgesteld door de Stichting Ecologisch Advies in opdracht van de Stichting Voorveldse Polder. De gemeente stelde geld beschikbaar voor het opstellen van dit beheerplan en voor een deel van de uitvoering ervan. Ook zijn er via de gemeentelijke stadsgids mensen voor deze presentatie aangeschreven en is deze dag op gemeentelijke websites gepromoot.

Het CDA is mening dat het niet gepast was om deze presentatie op zondag te houden. Het CDA staat voor het behoud van de zondag als dag van rust, bezinning, ontmoeting en ontspanning. Hierbij passen geen presentaties van gemeentelijke beheer- of beleidsplannen. Het CDA wil daarom graag de volgende vragen beantwoord zien:

1. Is het juist dat deze presentatie door de Stichting Ecologisch Advies van het beheerplan tevens de presentatie van het beheerplan door de gemeente is? Zo ja, waarom is er dan voor deze datum gekozen? Zo nee, is er dan nog een afzonderlijke dag waarop de gemeente dit, door de gemeente gefinancierde, plan word gepresenteerd? En waarom is er dan op verschillende gemeentelijke websites publiciteit voor deze presentatie gemaakt?
2. In hoeverre zijn er ambtenaren betrokken geweest bij de planning van deze presentatie? Is er contact geweest tussen ambtenaren en de organiserende stichting over de planning van de presentatie? Zijn er ambtenaren vanuit hun functie aanwezig geweest bij deze presentatie
3. Is het college op de hoogte geweest van de presentatie van het groenbeheerplan Voorveldse Polder op zondag 13 november? En zo ja, waarom heeft de presentatie op deze datum dan toch doorgang gevonden?
4. Is het college met het CDA van mening dat er in principe geen non-urgente gemeentelijke activiteiten, zoals presentaties, op zondag zouden moeten plaatsvinden? Zo ja, is het dan ook mogelijk dit in een interne notitie aan de diverse bestuursdiensten duidelijk te maken?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 29 november 2005)


1. Stichting Ecologisch Advies is een adviesbureau dat in opdracht van de Stichting Voorveldse Polder een beheerplan heeft opgesteld. De gemeente heeft aan de Stichting Voorveldse Polder een financiële bijdrage verstrekt. De presentatie op 13 november 2005 was de oplevering van het resultaat van de opdracht aan de opdrachtgevers, i.c. Stichting Voorveldse Polder.

De keuze van de datum door Stichting Ecologisch Advies heeft plaats gevonden in overleg met het bestuur van de opdrachtgevende stichting. Juist op betreffende dag waren de meeste bestuursleden in de gelegenheid een presentatie bij te wonen.

De Stichting Voorveldse Polder heeft het plan op laten stellen, mede met het oog op het onder de aandacht brengen van de waarde als de problematiek van het gebied. Bij de uitvoering van het beheerplan is het belangrijk dat bezoekers van het gebied medewerking verlenen, al was het alleen maar door zich aan de regels te houden, zoals zich niet van de paden begeven. Om die reden is de aankondiging van de presentatie zo breed mogelijk geweest en is tevens geplaatst op de gemeentelijke website.


2. Ambtenaren van het wijkbureau zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de opstelling van het beheerplan. Veel informatie die nodig was voor het opstellen van het plan was aanwezig in het gemeentelijk apparaat, waardoor bijdragen van medewerkers noodzakelijk waren. De presentatie werd deels verzorgd door deze medewerkers, die vooraf waren gevraagd of men beschikbaar was op de betreffende dag. De bijdrage van medewerkers werd "in functie" gegeven: in de hoedanigheid van ambtenaar van de gemeente Utrecht.

3. Het college is niet anders dan andere bewoners van Utrecht op de hoogte gebracht van de presentatie. Daar was ook geen aanleiding toe omdat het geen presentatie betrof onder verantwoordelijkheid van of uit naam van de gemeente.

Indien daar voldoende behoefte aan is, dan is Stichting Ecologisch Advies graag bereid de presentatie, op een nader af te spreken dag, te herhalen.

4. Het college kent geen presentaties of andere activiteiten die op een zondag worden gehouden. Zelfs de culturele zondagen worden niet door de gemeente zelf georganiseerd. Er is dan ook geen reden een dergelijke directieve uit te doen gaan.


---- --