Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Amsterdam, november 2005

Tijs Goldschmidt in 2006 gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft

Van april tot en met juni 2006 zal Tijs Goldschmidt als gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft verbonden zijn.

Jaarlijks nodigen de TU Delft en de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap een schrijver uit om gedurende een periode van twee maanden het gastschrijverschap aan de Technische Universiteit Delft te vervullen.

In de voorgaande jaren waren al Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003) Nelleke Noordervliet (2004) en Arnon Grunberg (2005) als gastschrijver verbonden aan de TU Delft. In 2006 is het de beurt aan Tijs Goldschmidt.

Tijs Goldschmidt zal zijn gastschrijverschap openen met een openbare lezing op woensdag 19 april 2006 in de aula van de TU Delft. Van 20 april tot en met 8 juni geeft de gastschrijver - uitsluitend voor studenten van de TU Delft - een masterclass van zes bijeenkomsten. Onderdeel van de masterclass is een excursie naar Insel Hombroich, Duitsland. Traditiegetrouw wordt het gastschrijverschap afgesloten met de (openbare) Vermeerlezing. Tijs Goldschmidt houdt zijn Vermeerlezing De eilandbaron op donderdag 15 juni 2006 in de aula van de TU Delft.

Tijs Goldschmidt (1953) is evolutiebioloog en schrijver van onder meer Darwins Hofvijver (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 1995) en de essaybundel Oversprongen (in 2001 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs). Goldschmidt hield in 2003 de eerste Stephen Jay Gould lezing getiteld De andere linkerkant/ Links en rechts in de evolutie. Een jaar later maakte Goldschmidt in De Hallen in Haarlem de tentoonstelling Wegkijken, een persoonlijke keuze over schaamte uit de collectie van het Spaarnestad Fotoarchief. Wegkijken is ook als boek verschenen.