Ingezonden persbericht


Persbericht

29-11-2005

Ontwikkeling RAV Zeeland naar volgende fase

Op 31 oktober 2005 is de RAV Zeeland gefuseerd met de St. Ambulancedienst Boven de Westerschelde. Op 17 november 2005 hebben de besturen van de RAV en de Stichting Zorgsaam een samenwerkingsovereenkomst getekend voor ambulancehulpverlening in Zeeuws Vlaanderen. Daarmee is de kwaliteit van de ambulancezorg in Zeeland verder verbeterd en ontwikkeling van de RAV Zeeland weer een stap verder gebracht.

De overheid heeft in 2000 aangegeven dat er landelijk 25 RAV-en zouden moeten komen. Een RAV is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van ambulancezorg in de regio. Na de invoering van de Wet Ambulancezorg (voorzien in 2006) worden de RAV-en budget- en vergunninghouder voor ambulancehulpverlening in de betreffende regio's.

De Regionale Ambulance Voorziening Zeeland (RAVZ) is in 2001 opgericht en op 10 november 2003 juridisch ingesteld. De RAV Zeeland is ontstaan uit een samenwerkingsverband van drie organisaties: Stichting Ambulancedienst Boven de Westerschelde (SABW), Ambulancedienst Zeeuws-Vlaanderen, onderdeel van de Stichting ZorgSaam, en de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA), onderdeel van de Regionale Brandweer Zeeland (RBZ).

In 2004 is gestart met voorbereidingen voor een fusie tussen de RAV Zeeland en de Stichting Ambulancedienst Boven de Westerschelde. Deze fusie is met ingang van 31 oktober 2005 gerealiseerd en met terugwerkende kracht per 1 januari 2005 ingevoerd. Deze stap heeft geen directe consequenties voor de medewerkers. Met deze fusie is een stuk versnippering en dubbel werk weggehaald en ontstaat meer duidelijkheid aan de medewerkers en andere belanghebbenden.

Gelijktijdig is een samenwerkingsovereenkomst gemaakt met de Stichting ZorgSaam met afspraken over samenwerking, onderlinge dienstverlening en aansturing door de meldkamer. Daarnaast wordt hard gewerkt aan afspraken tussen de RAVZ en de RBZ over ontwikkeling van de CPA tot een Meldkamer Ambulancezorg (MKA). De RAV Zeeland is gezien haar wettelijke taak verantwoordelijk voor de functionele aansturing van de MKA.

De RAV Zeeland geeft vanuit een wettelijke verantwoordelijkheid invulling aan landelijk beleid op het gebied van ambulancehulpverlening. En gezien de ontwikkelingen is de trein, binnen de grenzen van Zeeland, nu stevig op snelheid gekomen. Het beleid van de RAV is gericht op het bieden van zo goed en snel mogelijke ambulancezorg in Zeeland en heeft een pro-actieve rol in de coördinatie van de extramurale spoedeisende medische zorgverlening. Belangen van de cliënt/patiënt staan waar mogelijk centraal. De ambulancezorg dient aan te sluiten bij de wensen van de cliënt. Kwaliteit van zorgverlening wordt bezien vanuit het belang van de totale bevolking van de provincie Zeeland. Hoofddoel van de ambulancezorg is en blijft het behalen van individuele gezondheidswinst op basis van de behoefte van de patiënt.

Net als vele andere RAV-en opereert ook "Zeeland" in een complex krachtenveld. Enerzijds zijn er grote maatschappelijke veranderingen in de zorg, waarbij de verantwoordelijkheden voor de prijs/kwaliteitsverhouding in toenemende mate bij de zorgverzekeraars komen te liggen. Anderzijds is er de eigen verantwoordelijkheid voor kwalitatief hoogwaardig functioneren: goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers, adequaat gereedschap, heldere communicatie, bruikbare managementinformatie. Eén en ander speelt zich af in het veld van een steeds kritischer publieke opinie, lokale en provinciale politiek en regionale en culturele eigenheden. Vanuit deze complexe omgeving werden en worden steeds meer en steeds hogere eisen gesteld aan het functioneren van een ambulancevrouw of -man en aan de organisatie die het mogelijk maakt de ambulancezorg op dagelijkse basis aan cliënten en patiënten te verlenen.

De RAV Zeeland en de GHOR Zeeland willen een gelijkwaardige rol vervullen in de veiligheidsregio met andere hulpverleningsorganisaties politie en brandweer. Voor RAV en GHOR is het belangrijk dat de contacten zich in de reguliere situatie optimaal kunnen ontwikkelen. Daarmee wordt een omgeving gecreëerd die ook bij grootschalige ongevallen en rampen maximaal kan functioneren.

_________________________________________________

Voor nadere informatie kan gesproken worden met de heer J. van der Velde, directeur Regionale Ambulance Voorziening Zeeland. Hij is bereikbaar via het secretariaat van de RAVZ in Middelburg.

Telefoon : 0118-421129

Fax : 0118-421101

Mail : m.s.boone@brandweerzeeland.nl

Ook contacten met vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht van de RAVZ lopen via het secretariaat.


---- --