Waterschap Regge en Dinkel


29-11-2005 14:05

Ambtelijk symposium Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)

Datum en plaats: 11 november 2005, waterschapsgebouw te Almelo Organisatie: Stadswerk en waterschap Regge en Dinkel

In het spoor van de bestuurdersbijeenkomst over de KRW die op 27 oktober 2005 was, organiseerden Stadswerk en waterschap Regge en Dinkel op 11 november 2005 een KRW-symposium voor ambtenaren. Er werd vooral ingezoomd op de betekenis van de invoering van de KRW voor gemeenten. Waar krijgen ze mee te maken en wat zijn de belangrijke data? Ook kwamen de resultaten van de bestuurdersbijeenkomst aan de orde.

De organisatoren wilden niet alleen informatie verstrekken maar vooral ook informatie halen bij de gemeentes over hun vragen en wensen, zodat de communicatie over de KRW het komende jaar nog beter kan worden afgestemd op de behoeften.

Programma symposium
Nadat dagvoorzitter Vincent Pascaer (voorzitter van Stadswerk Overijssel) iedereen welkom heette, gaf hij het woord aan Annelies Verstand-Bogaert, watergraaf van het waterschap Regge en Dinkel. Zij sprak een welkomstwoord uit, waarin ze kort sprak over het grote belang van de KRW en de vijftig aanwezigen een hele goede bijeenkomst wenste.

De ochtend werd inhoudelijk verzorgd door Erik Zigterman: projectleider KRW-WB21 voor het deelstroomgebied Rijn-Oost en werkzaam bij de provincie Overijssel. Met behulp van een powerpointpresentatie besprak hij in vogelvlucht waarover de Europese Kaderrichtlijn gaat, wat de doelen zijn en of die haalbaar zijn, wat de mijlpalen zijn binnen het KRW-proces en wat de taken zijn voor provincie, waterschappen en gemeentes. U kunt een print van de presentatie per post ontvangen. Mail uw verzoek dan naar
b.m.koopman-kleinherenbrink@wrd.nl.

Erik Zigterman aan het woord

Na een korte pauze werden diverse vragen gesteld en opmerkingen gemaakt door de aanwezigen. Een paar voorbeelden van opmerkingen/vragen volgen hieronder, met de weergave van de antwoorden of de discussie die volgde cursief gedrukt:

Zo bleek de behoefte te leven aan positieve referentiepunten: zijn we met de dingen die we doen al op de goede weg? Is een project waarin intensieve maatregelen op het gebied van stedelijk water worden getroffen, voldoende of is dat ook nog onvoldoende?

Antwoord was dat er heel veel goeds gebeurt. Dat bij sommige waterlichamen het doelgat (gat tussen wat we bereiken met het uitvoeren van de geplande maatregeken en het doel) heel klein is. In maart/april 2006 wil de projectorganisatie ervoor zorgen dat er aan iedere gemeente in het gebied inzicht kan worden verschaft in de stand van zaken. Hoe staat het er met uw gebied voor? Rond die tijd wordt er ook een ambtenarenbijeenkomst over de KRW in Rijn Oost gepland.

Hoe het met de monitoring staat, was een andere vraag. Vanaf 2006 moet er een monitoringplan klaar zijn en moet de monitoring zijn gestart. Monitoring vindt trouwens vooral op waterschapsniveau plaats en niet op gemeenteniveau. Wel zal er veel over het onderwerp moeten worden overlegd. Wel hebben gemeenten er baat bij om in overleg met andere overheden te kunnen aangeven welk deel van de vervuiling vanaf hun gemeente afkomstig is. Hiervoor is gemeentelijke monitoring nuttig. We gaan trouwens ook de Nederlandse meetmethoden nauwkeurig bekijken in vergelijking tot de andere deelstroomgebieden van Europa, zodat we niet strenger voor onszelf zijn dan nodig.

Op een van de kaartjes in de presentatie was roodgemaakt waar de kwaliteit nog niet voldoende was. Het is om moedeloos van te worden! Dat komt door het one out, all out principe. Wordt er ergens één norm overschreden, dan wordt het gehele pakket maatregelen van het gebied afgekeurd. Dit lijkt dan heel negatief, terwijl het op veel fronten al heel goed gaat. Bovendien maakt de kleine schaal van de kaart nog eens dat heel Nederland rood lijkt. Het is niet zo negatief; we hebben al veel resultaten geboekt We gaan zorgvuldig bekijken welke stoffen maatschappelijk haalbaar zijn om aan te pakken. Er wordt bijvoorbeeld geen kruistocht ondernomen tegen agrariërs om een bepaalde stof (bijv. koper) aan te pakken.

Hebben we voldoende zicht op de eisen die Europa in dit proces stelt? De black box van Europa is een moeilijke zaak in de KRW. Er wordt een KRW-tool gemaakt zodat je effecten kunt zien van de maatregelen op een waterlichaam en hoe het staat met de kosten ervan. Dit moet een heel visueel tool worden, dat volgend jaar ter beschikking moet komen.

Daarnaast moeten we ook leren leven met onzekerheden .. de directe relatie tussen maatregelen en effecten is nooit helemaal 100% vooraf te voorspellen. We gaan stevig aan het werk en sturen op inhoudelijke en beleidsmatige gronden telkens bij. Belangrijk voor Europa is dat we goed kunnen beargumenteren wat we hebben gedaan met betrekking tot een waterlichaam en waarom. Europa vraagt om goede dossiervorming per waterlichaam. Wie dat exact gaat doen, moet nog worden vastgesteld. We moeten er wel voor waken dat er geen overbodige registraties gaan ontstaan, alleen nuttige.

Hoe vertellen we dit de burger?
De maatregelen die worden genomen in het kader van de KRW kosten geld. Daarnaast treedt er een verschuiving in waterschapslasten op van de agrariërs naar de burgers de komende tijd. Vanuit Europa valt dit allemaal moeilijk te verklaren, dat moet gedaan worden vanuit provincie, waterschappen en gemeentes. Zij kunnen regionale maatregelen concreet maken! Het gaat immers om de plantjes en de beestjes in die sloot achter het huis van de burgers. In 2006 wordt het een uitdaging om gemeentes en burgers beter te betrekken bij het KRW-proces. We moeten de discussie over doelen-maatregelen-kosten naar de burgers heel goed verduidelijken.

Publiek in de zaal

Vragen?

De bijeenkomst werd afgesloten door de dagvoorzitter met de conclusie dat ons veel te doen staat komend jaar om de KRW goed in te vullen en over het voetlicht te brengen.

Waterschap Regge en Dinkel gaat komend jaar de gemeentes in zijn gebied intensiever benaderen over de KRW.

Bent u werkzaam bij een Twentse gemeente en hebt u vragen over de KRW? Bel uw eigen accountmanager bij het waterschap Regge en Dinkel:
* Gerdrik Bruins G.H.Bruins@wrd.nl

* Jan Kwakkel J.J.Kwakkel@wrd.nl

* Rob van der Velde r.s.vandervelde@wrd.nl

Drankje achteraf

Afspraken maken