Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Onderzoek onafhankelijk International Bureau of Aviation wijst uit: Vliegverbod Onur Air onterecht

Amsterdam, 29 november 2005
Uit een onafhankelijk onderzoek van het International Bureau of Aviation (IBA), uitgevoerd in opdracht van Onur Air, blijkt dat het vliegverbod dat Onur Air in mei 2005 door de Inspectie van Verkeer en Waterstaat kreeg opgelegd, onterecht was. Volgens het rapport van IBA kan geen enkel feit uit de inspectierapporten van IVW een vliegverbod voor Onur Air rechtvaardigen. Onur Air heeft het rapport overgelegd in de rechtbankprocedure die zij tegen de Inspectie van Verkeer en Waterstaat heeft ingesteld naar aanleiding van het besluit.

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat baseerde het vliegverbod op 67 resultaten van SAFA inspecties. Onur Air gaf het gespecialiseerde International Bureau of Aviation opdracht om de bevindingen uit de inspectierapporten te onderzoeken. In zijn onderzoeksrapport veegt IBA 54 van de 67 zogenaamde incidenten als 'niet noemenswaardig' van tafel. Van de resterende 13 zijn er 12 van administratieve aard en hadden daarmee geen invloed op de vliegveiligheid. Het enige gebrek dat tijdens alle inspecties gevonden werd, was een defect aan een rem-unit, dat vóór vertrek van het vliegtuig verholpen werd. Uit het rapport blijkt dan ook dat op geen enkele wijze geconcludeerd kan worden dat de vliegtuigen van Onur Air niet luchtwaardig zouden zijn. Volgens de conclusies van IBA komen dergelijke inspectiebevindingen voor bij alle luchtvaartmaatschappijen.

Esat Aksak, directeur van Onur Air in Nederland, is gelukkig met de resultaten van het IBA-onderzoek: "Het belangrijkste is dat dit rapport bevestigt dat Onur Air op geen enkele manier de passagiers of de bemanning in gevaar heeft gebracht. Veiligheid is voor Onur altijd prioriteit geweest en zal dat ook blijven".

Over Onur Air
Onur Air werd opgericht in 1992 en is de grootste particuliere luchtvaartmaatschappij van Turkije. In 2004 vervoerde Onur Air 4,7 miljoen passagiers. In 2006 zal Onur Air 32 toestellen bezitten, zodat er jaarlijks 2,25 miljoen passagiers op binnenlandse vluchten en 3,5 miljoen passagiers op buitenlandse vluchten vervoerd kunnen worden. Onur Air vervoert 23% van het totale aantal toeristen dat naar Turkije vliegt. Onur Air had in 2004 een omzet van ongeveer $ 500 miljoen. Bij de onderneming zijn ongeveer 1500 mensen werkzaam. Meer informatie over Onur Air vindt u op www.onurair.nl

*

Ingezonden persbericht