Ingezonden persbericht



-----------------------

Jaargang 21
Okt/nov 2005


In het okt/nov-nummer van Demos:

Bijna helft immigranten geen blijvers

Meer dan 40 procent van de immigranten die Nederland binnenkomen verblijft maar kort in ons land of migreert heen en weer tussen Nederland en het land van herkomst. Op basis van een uniek CBS-bestand valt per migratiecategorie na te gaan hoe groot het percentage is dat blijft en welk deel weer vertrekt. Hoe groot de kans op vertrek is hangt onder meer af van de reden waarom de immigrant naar Nederland kwam. Bij gezinsvorming en bij gezinshereniging blijven er relatief veel immigranten hier wonen, bij arbeidsmigratie en studie zijn dat er veel minder. Van de asielzoekers blijft uiteindelijk minder dan tien procent. De kans dat iemand blijft is sterk afhankelijk van het land van herkomst. Zo vestigen relatief veel Turken en Marokkanen uit alle categorieën immigranten zich permanent in Nederland. Van de gezinsmigranten uit deze beide landen blijft rond de 90 procent voorgoed. Ook de meeste immigranten uit Suriname, voormalig Joegoslavië en China blijven in Nederland wonen. Immigranten uit andere EU-landen, uit de VS en uit Canada blijven in veel geringere mate. Van de mensen die hier niet blijven, de remigranten, keert zo'n 16 procent na verloop van tijd wel weer terug naar ons land.

Dr. Govert Bijwaard (Erasmus Universiteit Rotterdam; tel. 010 4081424, e-mail: bijwaard@few.eur.nl)

Weinig ouderen overleven hun kinderen

De levensverwachting stijgt en daarmee het aantal ouderen van 80, 90 of nog ouder. De meesten van hen hebben kinderen van wie veel de 60 of de 70 al zijn gepasseerd. Die kinderen lopen vanwege hun leeftijd een steeds grotere kans om te overlijden. Een deel van hen sterft eerder dan hun vader en/of moeder. Toch komt het niet zo vaak voor dat ouders op die leeftijd al hun kinderen overleven. Wel blijkt het percentage ouders van wie alle kinderen zijn overleden na de 85-jarige leeftijd heel licht te stijgen.

Drs. Gijs Beets (NIDI; tel. 070 35.65.200, e-mail: beets@nidi.nl)

Op verzoek (demos@nidi.nl) kan de volledige tekst onder embargo worden toegezonden. De artikelen kunnen na publicatie worden gedownload van www.nidi.nl

Demos verschijnt 10 x per jaar als papieren uitgave en wordt uitgegeven door het NIDI. De nummers worden integraal op de website van het NIDI (www.nidi.nl) geplaatst. Het bulletin wil de kennis en meningsvorming over bevolkingsvraagstukken bevorderen.

Wilt u meer informatie over de hiernaast genoemde onderzoeken, of wilt u meer weten over Demos:

Harry Bronsema, (eindredacteur)
070 35 65 251
bgg.: 070 35 65 200
bronsema@nidi.nl

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut

Het NIDI is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en houdt zich bezig met onderzoek naar ontwikkelingen in de omvang en samenstelling van de bevolking.

Lees Demos op:
www.nidi.nl

Wilt u een gratis abonnement op het papieren bulletin Demos?

Stuur een e-mail naar: demos@nidi.nl

---- --