Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 29 november 2005

Productieplaats voor miljoenen XTC-tabletten ontmanteld

In een internationaal onderzoek van de Nationale Recherche en de FIOD-ECD, onder leiding van het Landelijk Parket, naar de productie van synthetische drugs is vandaag in Nederweert-Eind (Limburg) een grote XTC-productielocatie ontmanteld. De productielocatie was gevestigd in een schuur achter een boerderij. Het vermoeden is dat in deze productielocatie miljoenen XTC-tabletten geproduceerd kunnen worden. Tevens is een opslaglocatie in Voerendaal aangetroffen. In totaal zijn zes verdachten aangehouden.

Vanochtend zijn deNationale Recherche en de FIOD-ECD binnengetreden in de loods in Nederweert-Eind. In de productielocatie zijn twee verdachten van hun bed gelicht. Een derde verdachte is buiten de loods aangehouden. De productielocatie was professioneel ingericht, het gehele productieproce (behalve het tabletteren) was in aparte ruimtes in de loods ondergebracht. Daarbij is gebruik gemaakt van drukvaten, diepvriezers, jerrycans, gasflessen en een centrifuge. Ook zijn grote hoeveelheden grondstoffen, waaronder ruim 300 liter PMK (basisgrondstof voor XTC), in beslag genomen. Er is een kleine hoeveelheid MDMA-poeder en amfetamine aangetroffen.

In de opslaglocatie in Voerendaal is ruim 50.000 liter chemicaliën aangetroffen.ook is daar een vrachtauto vol met hardware (drukvaten en glaswerk) in beslag genomen.

De verdachten zijn een vrouw en vijf mannen in de leeftijd van 30 tot en met 59 jaar. Zij zijn allemaal afkomstig uit de provincie Limburg. Er zijn zeven doorzoekingen verricht in Nederland: twee loodsen in Voerendaal en Nederweert-Eind en vijf woningen in Brunssum, Schinveld, Landgraaf en Kerkrade (2). Tevens zijn twee doorzoekingen verricht in Lanaken en Neeroeteren in België.Bij de doorzoekingen zijn onder andere motoren en auto's, drie vuurwapens, geldbedragen en administratie in beslag genomen.

Het ernstige vermoeden bestaat dat een of meer van de aangehouden verdachten ook betrokken is geweest bij tenminste twee dumpingen van afval van de productie van synthetische drugs.Er zijn omvangrijke dumpingen geweest in januari 2004 en maart 2005. Het ging hierbij om gestolen trailers die met de complete inhoud van een productielocatie waren achtergelaten in Heerde en Apeldoorn.

De ontmanteling van de productie- en opslaglocatie loopt nog steeds door. Deze wordt verricht door de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Nationale Recherche, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de technische recherche van de politieregio Limburg-Noord en de lokale brandweer. Wegens de gevaarzetting (ontploffingsgevaar) en ten behoeve van het sporenonderzoek zijn deze diensten ingezet. In het onderzoek is ook samengewerkt met de Duitse en Belgische autoriteiten.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht.

Het onderzoek, dat in mei 2005 is gestart, staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Voor informatie: Desirée Leppens