Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

'Kies niet wit, kies niet zwart, kies bewust'

Rotterdam, 14 november 2005

Debatavond over schoolkeuzemotieven en segregatie

Onder de titel 'Kies niet wit, kies niet zwart, kies bewust' organiseren de BrabantBalie, de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg en het LBR een debatavond over schoolkeuzemotieven van ouders en segregatie in het basisonderwijs.

Voorafgaand aan het debat wordt het onderzoek 'Een zwarte of een witte school' gepresenteerd. Dit onderzoek werd in opdracht van het LBR uitgevoerd door Toine Metselaar van de Wetenschapswinkel. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat ouders 'kwaliteit' en 'de sfeer op school' de belangrijkste criteria vinden voor de keuze van een school, maar dat de etnische samenstelling van de school ook een rol speelt.

Gespreksleider Jeroen Visser zal Toine Metselaar ondervragen over de resultaten van zijn onderzoek. Vervolgens gaan deskundigen met elkaar in gesprek over de betekenis van de onderzoeksresultaten voor beleid dat is gericht op het tegengaan van segregatie in het onderwijs. Hoe kunnen scholen en gemeenten inspelen op wensen en verwachtingen van ouders? Kunnen ouders zelf initiatieven nemen om de segregatie tegen te gaan en mag je dat van hen verwachten?

Het panel bestaat uit:

* Erik Flentge, beleidsadviseur onderwijsbeleid bij de VOO, organisatie voor het openbaar onderwijs
* Harry Janssen, betrokken bij het onderwijsachterstandenbeleid voor namens DOBA onderwijsadviseurs
* Marjan Möhle, beleidsadviseur onderwijs bij het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie
* Jack Slangen, directeur openbare basisschool Westerkim in Dongen.

Datum: dinsdag 29 november 2005

Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Plaats: Theater De NWE Vorst, Willem II straat 49, 5038, BD Tilburg

Toegangsprijs: ¤5,- aan de deur. Indien u zich voor 24 november a.s. aanmeldt via e-mailadres bb@antenna.nl wordt u op de gastenlijst geplaatst en hoeft u geen entreegeld te betalen.

Zie ook www.lbr.nl/debat

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl