Gemeente Roermond

Leerlingen Sint Laurentius planten bomen in nieuw natuurgebied t Veen

Woensdag 30 november a.s. gaan de leerlingen van groep 6 van basisschool Sint Laurentius uit de wijk Maasniel 400 stuks jonge boompjes planten in een nieuw natuurgebied ten oosten van de kern Asenray, gelegen tegen de Duitse grens achter Landhotel Cox. Om 10.00 uur geeft wethouder IJff van natuurontwikkeling aan de kinderen plant-instructies. Daarna gaan de jongelui, onder begeleiding van enkele deskundigen, aan de slag met het planten. Hiermee leveren kinderen eigenhandig een bijdrage aan het creëren van een stukje nieuwe natuur en een leefgebied voor diverse dieren, waaronder de das. Voorafgaand aan de plantactiviteit bezoekt wethouder IJff de klas en verzorgt daar een gastles. Hij zal dan vooral ingaan op aspecten van natuur-compensatie, natuurontwikkeling en de Ecologische Hoofdstructuur. Hierdoor worden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld.

Het natuurontwikkelingsproject Maalbroek t Veen is een onderdeel van de Natuurvisie Roermond-Oost. Om tot de nieuwe natuur te komen is een gebied van 9 hectare landbouwgrond omgevormd in nieuwe natuur. Door middel van verschraling wordt een heideschraal landschap ontwikkeld. Tevens worden de bestaande houtsingels uitgebreid. Eén van die houtsingels wordt door de kinderen aangeplant. De aangrenzende natuurgebieden vormen het leefgebied voor diverse vogelsoorten zoals het paapje, de boomleeuwerik en de roodborsttapuit en voor de das en de zandhagedis. Daarnaast biedt het nieuwe natuurgebied optimale kansen voor de ontwikkeling van diverse flora zoals de bleekgele hennepnetel, smal streepzaad en de wilde gagel.

Dit project wordt medegefinancierd door het EU-programma INTERREG III A van de Euregio Rijn-Maas-Noord, door de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen, de Provincie Limburg en de gemeente Roermond. Het Interreg-project heeft als doel natuurwaarden ten oosten van Roermond (tussen het Swalm- en Roerdal) op te waarderen en te versterken.
Publicatiedatum: 24.11.2005 Bijgewerkt: 24.11.2005