Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

30-11-2005
Bijdrage ministerie VWS t.b.v. slachtoffers Nieuwjaarsbrand vervallen

Op 18 juni 2001 is bericht ontvangen, dat het ministerie van VWS heeft besloten om een bijdrage van 453.780,- beschikbaar te stellen voor een bijdrage in de kosten van de verbouw van PIUS X, specifiek ten behoeve van voorzieningen voor getroffenen met letsel ten gevolge van De nieuwjaarsbrand. Tussentijds is er ambtelijk contact onderhouden. In juni 2004 is opnieuw contact geweest met het ministerie van VWS om uitstel te verzoeken. Ook is er vorig jaar bestuurlijk overleg geweest met de Directeur Generaal van dat ministerie. Het ministerie kent het zogenoemde kasstelsel, waarbij op de begroting opgenomen bedragen in dat jaar uitgegeven dienen te worden. VWS drong derhalve aan op besteding van de gelden.

In verband met het besluitvormingstraject rond de nieuwbouw van PIUS X is het niet gelukt om in 2004 tot realisering over te gaan. Hangende de discussie over nieuwbouw leek het ons niet gewenst om te investeren in het bestaande gebouw.

In oktober 2005 hebben wij aan het ministerie van VWS gevraagd om bij wijze van uitzondering het bedrag te mogen ontvangen, waarbij wij later rekening en verantwoording zullen geven. Bij brief van 18 november 2005 heeft het ministerie van VWS ons laten weten hiertoe niet bereid te zijn.
Het ministerie geeft aan, dat de toegezegde bijdrage in de stichtingkosten feitelijk al eind 2001 was komen te vervallen. Daarbij citeren wij: " Alhoewel noodzaak en met name urgentie voor de brandwondenslachtoffers, gelet op de verstreken tijd m.i., niet meer aan de orde was, heb ik u voor 2005 alsnog deze middelen ter beschikking gesteld. Om aan te geven dat de toezegging alleen voor 2005 geldt is expliciet in deze brief de voorwaarde opgenomen, dat de toegekende middelen in 2005 moeten worden besteed. Hoogachtend, de Staatssecretaris, voor deze..."

Wij betreuren deze stellingname, doch we zijn feitelijk niet in staat om tegemoet te komen aan de gestelde voorwaarden.

Burgemeester en wethouders.