European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

C/05/324

Brussel, 28 november 2005

15046/05 (Presse 324)

Eerste vergadering van de toetredingsconferentie op plaatsvervangersniveau met Kroatië

Vandaag is in Brussel de eerste vergadering gehouden van de toetredingsconferentie op plaatsvervangersniveau met Kroatië, na de opening van de toetredingsonderhandelingen op 3 oktober 2005.

Doel van deze vergadering was, de meer praktische aspecten van de onderhandelingen te regelen. Zo is de toetredingsconferentie het eens geworden over de beginselen van, alsmede de procedure voor en de organisatie van de toetredingsonderhandelingen. De EU had in het kader van haar algemene standpunt op 3 oktober reeds een voorstel gedaan voor de procedurele en organisatorische aanpak van de onderhandelingen.

Verder heeft de conferentie het oorspronkelijke onderhandelingsprogramma geëvalueerd, op basis van de hoofdstukken van het acquis die uiterlijk eind maart 2006 moeten worden gescreend. Wanneer de screening van een bepaald onderhandelingshoofdstuk is voltooid, zullen de lidstaten besluiten of dat hoofdstuk wordt geopend en zullen zij de desbetreffende ijkpunten vaststellen. Voor zover van toepassing, zal Kroatië dan worden verzocht zijn onderhandelingsstandpunt met betrekking tot het betrokken hoofdstuk aan de conferentie toe te lichten.
---

De screening is bedoeld om het acquis toe te lichten en om na te gaan in hoeverre de kandidaat-lidstaat gereed is om onderhandelingen over specifieke beleidsterreinen te openen.