ChristenUnie


Laat graf langer met rust woensdag 30 november 2005 - 10:51

Arie Slob signaleert knelpunten wet en uitvoeringspraktijk vooral bij kindergraven

De ChristenUnie wil de Wet op de Lijkbezorging wijzigen. De termijn voor de ruiming van algemene graven is in de wet gesteld op 10 jaar een aantal gemeenten hanteert een langere termijn. Met name bij kindergraven levert de termijn van 10 jaar problemen op. Arie Slob: De emotionele impact van de dood van een kind is groot. Het is vanzelfsprekend dat ouders een sterke behoefte hebben om het graf van hun kind regelmatig te bezoeken. Ik vind het niet goed om ouders dan na 10 jaar te confronteren met de vraag of zij instemmen met de ruiming van het graf of tegen betaling kiezen voor verlenging van de grafrust.

In 1867 is de termijn voor de grafrust 10 jaar. Er was toen sprake van een hoge kindersterfte. In 1991 is de Wet op de Lijkbezorging gewijzigd, maar de minimum termijn voor de grafrust is helaas 10 jaar gebleven. Slob: De ChristenUnie wil de termijnen voor algemene graven stellen op 20 jaar, in ieder geval voor kindergraven.

Nabestaanden moeten op de hoogte worden gesteld van de ruiming van een algemeen graf en moeten om dat te voorkomen een eigen graf kopen voor tenminste 20 jaar. De kosten daarvan zijn veel hoger dan die van een algemeen graf. Hoewel de wettelijke mogelijkheid bestaat om een graf voor onbepaalde tijd te kopen, bieden maar heel weinig gemeenten deze mogelijkheid aan. Veel mensen weten dat dus niet. Slob: De overheid moet meer duidelijkheid scheppen over het wettelijk recht op een graf voor onbepaalde tijd.

De rusttermijn voor een graf is 10 jaar en voor een asbus 20 jaar. Het kopen van een eigen graf voor 20 jaar of voor onbepaalde tijd is bovendien erg duur. De ChristenUnie vindt het jammer dat steeds meer mensen daarom noodgedwongen? kiezen voor crematie. Slob: Het is niet goed als mensen om deze reden kiezen voor crematie. De overheid moet graven langer met rust laten en mensen die een principiële keuze voor begraven maken respecteren.

---