Het Nederlandse Rode Kruis

30 november 2005
De sneeuw valt in Pakistan

In Pakistan is de winter ingevallen: het vriest en het sneeuwt. Velen die na de aardbeving dakloos zijn geraakt bivakkeren in zelfgebouwde hutjes of tentenkampen. Sommige overlevenden in afgelegen gebieden hebben helemaal geen onderdak, voedsel en warme kleding. De hulporganisaties vrezen dat er nog vele slachtoffers zullen vallen door de kou.

In een seconde weggevaagd
Siddique Muhammad woont in het afgelegen dorpje Hangrai in de Kaghan Vallei. In het dorpje kwamen 150 mensen om. Ook het huis van Siddique en zijn familie werd vernietigd. Alles werd in een seconde weggevaagd, vertelt hij. Mensen schreeuwden en huilden. Het was verschrikkelijk.

Hij moest lang wachten op hulp omdat de wegen onbegaanbaar waren. Maar nu heeft hij een tent, die hij zelf vanaf het distributiepunt van het Rode Kruis in Jabra de bergen in gesjouwd heeft. Hij zet hem neer naast de ruine van zijn huis. Ik wil graag hier blijven. Maar als het te koud wordt gaan we naar Balakot.

Situatie daklozen verschilt
De situatie van de daklozen verschilt. Op sommige plekken zijn de huizen niet helemaal weggevaagd. De mensen hebben daar nog beschutting. De rijkere inwoners van het rampgebied vertrokken naar familie elders. Vooral de arme mensen verblijven in tentenkampen. Waar hulp is, daar blijven de mensen het liefst dicht bij hun verwoeste huizen. Ze zijn bang om hun land te verliezen.

Vrouwen die hun man hebben verloren en nu zonder inkomen een gezin moeten onderhouden kunnen nergens naartoe. Voor het Rode Kruis zijn zij de eerste prioriteit bij de hulpverlening. Het Rode Kruis zorgt voor voedsel, tenten, dekens en kachels.

Hulp Rode Kruis en Rode Halve Maan
De aardbeving op 8 oktober heeft meer dan 80.000 mensenlevens geëist. 100.000 mensen raakten gewond. 3,5 miljoen mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. In heel Pakistan heeft het Internationale Rode Kruis aan zon 450.000 mensen hulp verleend. Het Rode Kruis/de Rode Halve Maan werkt met 1190 lokale mensen en 340 buitenlandse werknemers in Pakistan.

Blijf helpen!

De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl

Het internationale Rode Kruis (ICRC) heeft een website geopend voor mensen die op zoek zijn naar familie. Op deze website kunt u vermisten zoeken en registreren. Naar de familylinks website