De Hoofdzaak: project werk en psyche van start

Stichting pandora

WIA, WMO, herbeoordelingen, activering, richtlijnen voor verzuim, eigen verantwoordelijkheid: de wetgeving en praktijk op het gebied van werk, sociale zekerheid en psyche verandert razendsnel. Mensen met psychische of psychiatrische problemen dreigen tussen wal en schip terecht te komen. Met het project De Hoofdzaak gaat Stichting Pandora hier vanuit haar ervaringsdeskundigheid iets aan doen. Zij wil ertoe bijdragen dat mensen zich in de veranderende maatschappelijke werkelijkheid zo goed mogelijk staande kunnen houden en dat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Het project wordt gefinancierd door Stichting Instituut GAK (SIG) en de Commissie het Werkend Perspectief (CWP). Stichting Pandora is in november begonnen met de uitvoering en het project duurt tot en met 2007.

Behoefte aan specifieke ondersteuning
Stichting Pandora signaleert bij mensen met psychische en / of psychiatrische problemen een grote behoefte aan gerichte informatie en praktische ondersteuning. Dit blijkt uit de vragen aan de Helpdesk en de Depressielijn van Stichting Pandora, uit de contacten met bijna honderd vrijwillige medewerkers en uit de opgedane ervaringen met voorgaande projecten over werk en psyche.
De Hoofdzaak heeft daarom twee hoofdactiviteiten: het geven van informatie en ondersteuning aan mensen met psychische / psychiatrische problemen en de beïnvloeding van de beeldvorming over deze groep bij werkgevers / leidinggevenden, arboprofessionals en behandelaars.

Schakel tussen kennis en ervaringen
Werknemers die om psychische redenen verzuimen hebben zelf een grote verantwoordelijkheid. Zij worden geacht actief een aantal stappen te zetten om zo snel mogelijk terug te keren naar het werk en om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Voor veel mensen met psychische problemen is dit echter niet gemakkelijk. Enerzijds door de aard van de psychische problematiek zelf - waardoor het vaak lastig is het heft in eigen handen te nemen -, anderzijds doordat men onvoldoende kennis heeft van wet- en regelgeving, van de eigen mogelijkheden en van de beschikbare ondersteuning op het gebied van verzuim en reïntegratie. Om werknemers en reïntegraten te ondersteunen ontwikkelt Stichting Pandora een aantal praktische instrumenten: een website, een Helpdesk, schriftelijke 'steuntjes in de rug' en workshops door ervaringsdeskundigen. Innovatief is dat in de instrumenten twee soorten kennis worden verweven: kennis over wet- en regelgeving en ervaringskennis. Er wordt dus een schakel gelegd tussen kennis en ervaringen.

Aan de beeldvorming over mensen met psychische / psychiatrische problematiek valt veel te verbeteren. Uit recente onderzoeken - van onder andere de CWP en Intermediair PW - komt steeds naar voren dat een negatief beeld van mensen met psychische / psychiatrische problemen de arbeidsdeelname en reïntegratie van deze groep sterk belemmert. Om de beeldvorming te beïnvloeden worden in dit project de volgende activiteiten ontwikkeld: een commissie voor draagvlak en implementatie, workshops en een brochure voor (arbo)professionals, professionalisering van diverse adviesdiensten en de opzet van een project gericht op het MKB.

Verbetering arbeidsmarktpositie speerpunt van Stichting Pandora Stichting Pandora zet zich al meer dan 40 jaar in voor iedereen die psychische problemen heeft of heeft gehad. Eén van de speerpunten van Stichting Pandora is de verbetering van de arbeidsmarktpositie van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Dat doet zij door middel van voorlichting, zoals de brochure 'Ooit een haan horen zeggen dat-ie vroeger een eitje was?'; verbetering van beeldvorming, zoals workshops 'ziekteverzuim om psychische redenen voor leidinggevenden' en door beleidsbeïnvloeding. Ook maakte Stichting Pandora onder meer deel uit van de Commissie Donner 1 (subcommissie psychische problematiek) en zij heeft onlangs samen met het Breed Platform Verzekerden en Werk (BPV&W) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) het project Ziek en Mondig uitgevoerd.

Voor de redactie,