E-mailverslaving krijgt greep op europese zakenleven / 21 procent van werknemers is verslaafd aan e-mail

Symantec

LEIDEN, 30 NOVEMBER 2005 -

Symantec Corporation (NASDAQ:SYMC) maakt vandaag de resultaten bekend van een onderzoek dat aantoont dat e-mailverslaving zich in grote mate aan het verspreiden is onder werknemers in Europa. Uit het onderzoek blijkt dat het e-mailverkeer met 41% is gegroeid in de laatste 12 maanden en steeds meer gebruikers afhankelijk maakt van e-mail technologie. 75% van de respondenten vindt e-mail verslavend en 21% is daadwerkelijk verslaafd, checkt dwangmatig e-mail en raakt in paniek wanneer zij er geen toegang toe hebben. Een deel van de groep zakelijke e-mailgebruikers besteedt dagelijks meer dan een halve dag aan het managen van haar 'inbox'.

Het onderzoek is gehouden onder 1700 gebruikers en IT-managers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Enkele resultaten:
* E-mail domineert de werkdag: 52% van de respondenten besteedt meer dan twee uur per dag aan het lezen en reageren op e-mail, het equivalent van een volledige werkdag per week. 15% besteedt hier per dag 4 uur of meer aan, het equivalent van een halve werkdag. Voor de Benelux ligt de gemiddelde tijd die de respondenten besteden aan e-mail op 1,8 uur per dag.

* E-mail verslaving verlengt de werkdag: 54 procent van alle werknemers controleert zijn e-mail voor 9 uur 's ochtends, de meerderheid controleert rond 5 uur voor de laatste keer.
* E-mail volume blijft groeien: 91% van de IT-managers beweert dat het e-mailverkeer binnen hun bedrijf de afgelopen 12 maanden gegroeid is met een gemiddelde van 47 procent.
* E-mail wordt een steeds belangrijkere business toepassing: Werknemers gebruiken e-mail voor een groot aantal zakelijke activiteiten, waaronder het checken van vergaderingsafspraken (74%), het beheren van contactgegevens (62%), het terugvinden van documenten (74%) en het delegeren van taken (46%)

In de afgelopen jaren is e-mail veranderd van nieuw communicatiemiddel tot een bedrijfskritische business toepassing. De impact die technologie heeft op de werkende mens is echter zorgwekkend, zegt Lindsey Armstrong, senior vice president EMEA bij Symantec Corporation. Werknemers doen tegenwoordig veel meer met e-mail dan communiceren. Ze gebruiken het ook om hun agenda's en hun adresboek te beheren, informatie op te slaan en toegang te krijgen tot documenten. Het gevaar is dat de hoeveelheid e-mail dusdanige vormen aanneemt dat het voor een gebruiker onmogelijk wordt om deze allemaal te openen en op te volgen, kortom te managen. Het bedrijfsleven moet nu nadenken over een beleid en richtlijnen die de werkende mens kunnen helpen om de groeiende stroom informatie onder controle te houden.

Het onderzoek onthult ook enkele interessante resultaten met betrekking tot het gebruik van mobiele e-mail. 31% van de respondenten gebruikt een mobiele machine om toegang te krijgen tot e-mail. De meerderheid, 72%, checkt e-mail buiten de kantooromgeving in niet-werk situaties. Mobiele e-mail blijkt een grote impact te hebben op de privé-levens:

* 34% checkt zijn e-mail wanneer hij opstaat en 30% 's avonds voor het slapen gaan.

* 65% van de mobiele e-mailers gebruikt de laptop voor werkgerelateerde taken, ook aan tafel tegenover hun partners, goede vrienden of familie.

* 40% van de mobiele emailgebruikers checkt hun e-mail tijdens vakantie en 38% wanneer zij met griep thuis zitten.

Het onderzoek heeft ook een aantal positieve aspecten van mobiel e-mailgebruik geïdentificeerd. Terwijl 27% van de respondenten beweert dat het checken van e-mail buiten kantoortijden stress doet ontwikkelen, meent 23% dat dit juist stressverlagend werkt. 43 % van de mobiele e-mailers gelooft dat toegang tot e-mail buiten kantoor hen meer efficiënt maakt. Tot slot vindt 75 % van de werknemers het onder controle houden van e-mailgebruik een eigen verantwoordelijkheid is en niet die van de werkgever.

Symantec biedt organisaties een aantal richtlijnen om e-mailverslaving tegen te gaan:

* Implementeer een archiveringsoplossing die gebruikers helpt om overvolle e-mailboxen tegen te gaan, het mailbox-volume onder controle te houden en snel toegang te krijgen tot e-mails wanneer deze hersteld moeten worden na een systeemcrash.
* Implementeer een archiveringsoplossing die systeembeheerders helpt om de informatie-opslag centraal te beheren, die dubbele opslag en back-up reduceert en die data-opslag minder kostbaar maakt.
* Implementeer spamfilters om de hoeveelheid ongewenste e-mail te beperken; hiermee wordt ook de tijd die nodig is voor het downloaden van e-mail voor telewerkers verminderd.
* Leer gebruikers hoe e-mail effectief te managen en deze desgewenst op te slaan of verwijderen.

* Leer gebruikers in samenwerking met de IT-afdelingen om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke systeem back-ups op tijd en op de juiste manier worden uitgevoerd.

* Stimuleer werknemers waar mogelijk mondeling te communiceren met collega's of klanten, in plaats van het versturen van e-mail.
* Vraag werknemers om te stoppen met het inkopiëren van grote aantallen mensen op e-mails wanneer dit niet noodzakelijk is
* Vraag werknemers te stoppen met het versturen van niet-noodzakelijke berichten; zoals bedrijfsbreed versturen van e-mails die niet voor iedereen relevant zijn

Dynamic Markets deed 1700 kwantitatieve interviews onder werknemers en IT-managers die verantwoordelijk zijn voor het gebruikte e-mailsysteem in hun bedrijven. Alle geselecteerde bedrijven hebben 500 of meer werknemers in verschillende sectoren in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Er werden ook 15 kwalitatieve interviews gedaan. Het onderzoek vond gedurende het jaar 2005 plaats.

---

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in oplossingen die de beveiliging, beschikbaarheid en integriteit van informatie waarborgen voor organisaties en particulieren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Cupertino, Californië, en het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 40 landen. Meer informatie is te vinden op de website: www.symantec.be

NOOT AAN DE REDACTIE: Voor meer informatie over Symantec Corporation en de Symantec-producten, bezoek het Symantec Press Center op http://www.symantec.nl/perscentrum
Voor meer informatie (niet ter publicatie):

Mascha Monasso
Symantec Corporation

+ 31 (0) 71 408 3188
mmonasso@symantec.com

Vries Strookman
Pleon voor Symantec

+ 31 (0) 20 487 4000

+ 31 (0) 6 194 36 295
vries.strookman@pleon.com