Gemeente Delft

In 2003 is Delft begonnen om in iedere wijk een gezondheidscentrum met huisartsen, tandartsen, een jeugdgezondheidsteam en andere zorgverleners te realiseren. Inmiddels is er één gezondheidscentrum gereed en drie JGZ-teams actief. In 2008 is naar verwachting elke wijk voorzien. Het college vraagt de gemeenteraad in te stemmen met een krediet van E 285.000 voor Gezondheidscentrum Vermeertoren en E 218.000 voor Gezondheidscentrum Voorhof. In totaal heeft de gemeenteraad in 2003 een bedrag van 3.800.000 euro voor de centra gereserveerd.

Eind 2004 is in Wippolder het eerste gezondheidscentrum van start gegaan. Vooruitlopend op de beoogde nieuwbouw van GC Buitenhof is hier al het jeugdgezondheidszorgteam gestart. Ook heeft GC Tanthof sinds vorige maand het JGZ-team operationeel. Het JGZ-team Vrijenban volgt in het tweede kwartaal 2006. De andere locaties krijgen een JGZ-team zodra de locatie opgeleverd wordt. Het GC Voorhof volgt na de een verbouwing in het gebouw Nijehof komende zomer en GC Westerkwartier na oplevering van de nieuwbouw eind 2006. GC Vermeertoren start in 2007. Na de oplevering van de beoogde nieuwbouw van GC Buitenhof in 2008 heeft elke wijk in Delft een gezondheidscentrum.

In de gezondheidscentra worden huisartsen, maatschappelijk werk en een integraal jeugdgezondheidszorgteam (JGZ-team) gehuisvest. Daarnaast biedt het onderdak aan andere eerstelijns disciplines zoals wijkverpleging, fysiotherapeuten, tandartsen, psychologen en diëtisten of geeft het hen de mogelijkheid er spreekuur te houden. Deze multidisciplinaire gezondheids-centra spelen een belangrijke rol in het totale zorgaanbod van de wijk. Deze opzet voldoet aan de wensen van startende eerstelijnszorgaanbieders en zorgt voor de continuïteit van de eerstelijnszorg binnen Delft. Andere redenen voor de gezondheidscentra zijn het stimuleren van de samen-werking tussen hulpverleners, het organiseren van de jeugdgezondheids-zorg op wijkniveau, het toegankelijk maken van de zorg in de wijk en het verbeteren van het zorgaanbod voor specifieke doelgroepen.

Noot voor de redactie: (