Ingezonden persbericht



- persbericht -

Fins Cello Rock Trio Apocalyptica in Paard van Troje Woensdag 30 november

Het Finse trio Apocalyptica verzorgd op 30 november een eenmalig optreden in Paard van Troje. De band brak een jaar of tien geleden door met een set die toen vooral bestond uit covers van Slayer, Metallica en Sepultera. Het opvallende was dat de volledige band bestond uit 4 cellisten. Bombastische heavy metal zonder het gebruik van zelfs maar 1 gitaar. Het maakte de band opslag zowel een van de meest aparte als populairste metalbands ter wereld. Dat Apocalyptica zich zelf inmiddels heeft verlost van het imago van coverband bewijst zij op 30 november als ze in 't Paard spelen.

In de zomer van 1996, het moment dat Metallica zelf in een identiteitscrisis verkeerde, baarde een jonge Finse band veel opzien op verschillende rockfestivals. Zo speelde ze onder andere een opvallende cover van de hit Enter Sandman en andere klassiekers van Metallica en speedmetal groepen als Slayer. Het kwartet bestond uit cellisten en wist op ingenieuze wijze de harde metalriffs dusdanig te verweven met klassieke arrangementen dat ook niet metalfans zich interesseerden voor de muziek.

Alhoewel de succesvolle coveroptredens de band zeker geen windeieren hebben gelegd, heeft Apocalyptica zichzelf er voor behoed een gimmick te worden. Het inmiddels tot trio ingekrompen collectief put vandaag de dag dan ook uit meerdere muzikale vaten. Of zoals de bandleden het zelf zeggen: "Vroeger waren we creatief in het imiteren van het typische heavy metal gitaargeluid. Nu zijn we creatief met onze eigen muzikale opvattingen". En die opvattingen en interesses zijn al even divers en niet voor de hand liggend als de band zelf. De muzikale invloeden van Apocalyptica reiken vandaag de dag van Russische symfonische ster Dmitri Schostakowitsch over doom metal tot aan opera. Het is dan ook moeilijk om Apocalyptica op dit moment onder te brengen in een bepaald genre. De bandleden zelf hebben echter wel een term bedacht die hun uniekheid moet dekken: Cello-Rock

Tijdens hun Europese tour doet Apocalyptica ook Nederland aan. Op 30 November kunnen zowel de liefhebbers van klassieke muziek, metalheads en iedereen die open staat voor iets nieuws genieten van een sfeervolle en intense show.

WO 30.11 Apocalyptica in Paard van Troje
Zaal open: 19.30 uur / Aanvang: 20.30 uur
Entree: E 20,- / Voorverkoop bij Dagkassa Paard van Troje, Haags Uitburo, Ticket Service, Velvet Music Rotterdam www.apocalyptica.com


- EINDE PERSBERICHT -


---- --