Gemeente Tilburg

Datum
29 november 2005

Gebruik van genotsmiddelen en samenscholing verboden in Kromhoutpark

Van december 2005 tot en met juni 2006

Sinds de zomer van 2004 is er regelmatig overlast in het Kromhoutpark. De laatste tijd is er weer een grote toename van deze overlast, die vooral veroorzaakt wordt door jongeren in de leeftijd van 12-35 jaar. Het gaat hierbij om: vervuiling, overlast, bedreiging, intimidatie, dienststal en vuurwerkoverlast. Ook wordt er door deze groep veelvuldig alcohol en drugs gebruikt. Het college van Tilburg besluit daarom, mede op advies van de politie een genotsmiddelen en samenscholingverbod in te stellen.

Wat betekent dat?

Het Kromhoutpark is op grond van artikel 51 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangewezen als gebied waarbinnen het verboden is om: op of aan de weg alcoholhoudende drank of verboden middelen te gebruiken die voorkomen op lijst twee van de opiumwet te gebruiken. Ook is het verboden om aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Daarnaast is het verboden om op de weg drinkglazen of flessen bij zich te hebben, die kennelijk bestemd zijn voor het nuttigen van drank op de weg. Tot slot is het verboden om op basis van artikel 78 uit de APV deel te nemen aan een verzameling van meer dan drie personen, waarvan kan worden aangenomen dat deze duidelijk een bedreiging van de openbare orde met zich meebrengt. Het park moet echter wel haar functie houden. Dat betekent dat personen die in het park op een negatieve manier aanwezig zijn, de aandacht van de politie krijgen. Bezoekers moeten natuurlijk wel gewoon gebruik van kunnen blijven maken van het park.

Overige maatregelen

Naast het instellen van een alcoholverbod zijn er ook diverse (fysieke) maatregelen genomen om de veiligheid op het plein te vergroten:
. De politie blijft meerdere malen per dag controles houden in het park en stuurt overlast gevende jongeren weg;
. Er wordt extra jongerenwerk ingeschakeld;

. Om jongeren toch de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten, is er in de Nieuwe Stede een jongerenruimte. Daarnaast is het speelveld aan de Generaal Pattonstraat opgeknapt, zodat jongeren daar kunnen voetballen. Deze maatregelen zijn echter niet voldoende. Om de onveiligheidsgevoelens van de bezoekers en omwonenden van het park te verminderen, is het dan ook noodzakelijk om via bovengenoemde verboden ook juridisch op te kunnen treden tegen overlast van en gebruik van alcohol, drugs en overlastgevende samenscholingen.

Meer informatie?
Heeft u naar aanleiding van deze bewonersbrief nog vragen of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met Bianca van Oirschot, projectleider bij gebiedsteam Oude Stad. Zij is tijdens kantooruren van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar op nummer 542 80 75, mailen kan ook: Bianca.van.Oirschot@tilburg.nl.


---- --