Socialistische Partij

"Ingrijpen in stroomprijzen wenselijk"

30-11-2005 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag in een motie aan de Tweede Kamer voorgesteld om minister Brinkhorst (Economische Zaken) te vragen binnen 6 maanden met een wetsvoorstel te komen om in te grijpen in de hoge energieprijzen. De Kamer maakte zich boos dat energiebedrijven gratis weggegeven CO2 uitstootrechten doorberekenen aan de klant.

Ewout Irrgang

De huidige wetgeving maakt ingrijpen echter niet mogelijk. Brinkhorst maakte eerder wel duidelijk ingrijpen te overwegen maar wilde dit niet toezeggen. De huidige wetgeving maakt het wel mogelijk in te grijpen als energieleveranciers te hoge prijzen vragen. Het huidige probleem ontstaat echter doordat de electriciteitsproducenten bij de leveranciers kosten in rekening brengen die ze nooit gemaakt hebben. Irrgang: "De consument mag niet bloeden voor extra monopoliewinsten voor de producent."

Op de lange termijn zou het probleem opgelost moeten worden door CO2 rechten te veilen, waarbij de overheid de opbrengst kan teruggeven aan de consument via een belastingverlaging. In de huidige situatie komt de opbrengst terecht in de zakken van de producenten.