Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Problemen Philadelphia niet uniek
Uitzenddatum: Wo. 30 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Frank du Mosch en Sietske Ligtvoet en Anna Stienstra

Het Tepeklooster

âDat is eigenlijk diefstal.â Zo reageert D66-Kamerlid Lambrechts op de Netwerk-reportage over de zorginstelling Tepeklooster in Driebergen. Een week geleden zeiden ouders van licht verstandelijk gehandicapten in die instelling dat hun kinderen veel minder zorg krijgen dan waar ze voor betalen. Uit reacties bleek dat de problemen bij Philadelphia niet op zich zelf staan. Vanavond een vervolg op de reportage van vorige week.

Volle pond
Voordat een kind wordt opgenomen in een zorginstelling, wordt bepaald hoeveel en welke zorg het kind nodig heeft. Vorige week bleek dat de instelling âTepekloosterâ van Philadelphia bewoners minder zorg geeft dan zij volgens die indicatie nodig hebben. De ouders betalen echter het volle pond waarvoor hun kind is geïndiceerd. Philadelphia ontkent dat en stelt dat alle bewoners de zorg krijgen die zij nodig hebben.

Persoonsgebonden budget
De ouders krijgen voor hun gehandicapte kind een persoonsgebonden budget van de overheid. Daarmee kunnen ze zorg inkopen voor hun zoon of dochter. Ze betalen voor hun kind, maar dat ziet volgens hen slechts een deel van de zorg terug waarvoor is betaald. De ouders vragen zich af waar het resterende geld blijft. Philadelphia heeft daar volgens hen geen bevredigend antwoord op.

Reacties
Na de uitzending van vorige week kreeg Netwerk veel reacties van ouders in vergelijkbare situaties. Veel van hen herkennen de problemen die aan bod kwamen in de uitzending. Ook denken veel ouders dat hun kinderen niet de zorg krijgen die hun toekomt.

Geen verrassing
De ouderorganisatie FVO is niet verbaasd dat er zoveel reacties waren. Volgens de organisatie gebeurt het vaker dat zorginstellingen minder zorg leveren dan waar ze voor worden betaald. In een recent onderzoek van de ouderorganisatie zegt ruim 36% van de ondervraagde ouders dat hun kind minder zorg krijgt dan is geïndiceerd.

Geschrokken
D66-Kamerlid Lambrechts is geschrokken van de gang van zaken in het Tepeklooster. Dat de ouders meer zorg betalen dan hun kind uiteindelijk krijgt, noemt zij diefstal. Lambrechts vraagt zich af hoe er toezicht wordt gehouden op de kwaliteit en kwantiteit van de zorg in zorginstellingen. Ze zal daarover vragen stellen aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.