Gemeente Coevorden

Coevorden krijgt nieuw stadscentrum

Coevorden Beweegt

Gemeente Coevorden en Domesta Woonstichting presenteren woensdagavond 30 november het Masterplan voor het nieuwe stadscentrum aan de inwoners van Coevorden. Er ligt een stedenbouwkundige uitwerking voor het hele centrum met een totale investering van ruim 41 miljoen euro in de openbare ruimte. "Nog nooit in de geschiedenis van de stad Coevorden is zo'n omvangrijk en samenhangend vernieuwingsplan gepresenteerd", aldus burgemeester Bouwmeester van Coevorden.

Het Masterplan is een uitwerking van het eerder gepresenteerde Wensbeeld uit 2001. Daarin schetste stedenbouwkundige Khandekar twintig verbeterpunten voor de stad Coevorden. Vanaf dat moment zijn diverse studies naar financiële haalbaarheid, verkeer, parkeren en archeologie uitgevoerd. Met Domesta Woonstichting zijn afspraken gemaakt over de toekomstige woningbouw en grondoverdrachten.

Compleet

"Met trots kunnen we nu een compleet Masterplan presenteren, waarin nagenoeg alle elementen uit het Wensbeeld terugkomen,'' zegt wethouder Henk Bouwers. "We hebben steeds geprobeerd om geen concessies te doen aan de uitvoering. Dat is gelukt! Een bruisende, gezellige en historische binnenstad was het uitgangspunt en zo gaan we het ook uitvoeren!"

Markt en Haven

Het hele gebied Markt en Haven wordt opnieuw ingericht. Er komt een nieuw gemeentehuis langs de loper naar het Kasteel en nieuwe woningen op de plaats van de brandweerkazerne en achter het voormalige Waterschapshuis en voormalige postkantoor. Ook de Weeshuisweide krijgt een geheel nieuw aanzien, waarbij ook de Weeshuisstraat en het Weeshuisplein in dezelfde stijl ingericht worden.

Bogas

Een compleet nieuwe stedenbouwkundige invulling van het 5,8 hectare grote Bogas-gebied geeft de zuidkant van de stad een metamorfose. De aanleg van twee havens, een vernieuwde Bentheimerbrug met twee nieuwe gebouwen aan de kop geven dit deel van de stad een waterpoort-functie.

Domesta

Met Domesta Woonstichting zijn koepelafspraken gemaakt over woningbouw voor de komende tien jaar. In de Notitie Volkshuisvesting is vastgelegd dat 530 nieuwe sociale huurwoningen 145 nieuwe commerciële woningen worden gebouwd. Daarnaast worden 116 bestaande sociale huurwoningen gesloopt en 324 bestaande sociale huurwoningen worden gerenoveerd. In de Notitie sociale woningbouw staan de afspraken over de locaties Markt en Haven, het Oostersingelgebied (evt. gasfabrieksterrein) en 7 projecten elders in de stad, waaronder Binnenvree.

Planning

Na de goedkeuring van het Masterplan door de gemeenteraad van Coevorden in december 2005, kan volgend jaar de aanbestedingsprocedure voor de inrichting van de openbare ruimte gestart worden. In 2007 start het woon- en bouwrijp maken en de verkoop van de kavels. Van 2008 tot 2012 staat de uitvoering gepland.

Zie ook:

2001-2005: Van Wensbeeld naar Masterplan Onderzoek naar mogelijkheden Het Kasteel, het Gouverneurshuis en De Vlijt in Coevorden
Zuidkant Coevorden wordt nieuwe Waterpoort naar binnenstad Markt, Haven en omgeving: een nieuw hart voor de stad Coevorden Klankbordgroep adviseert positief over Masterplan Centrum Coevorden