Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Speculaasconcert Accordia met als speciale gast Volodymyr Kurylenko in het Glaspaleis.

Op zondag 4 december 2005 geeft het accordeonorkest Accordia o.l.v. Jan Zaad van 15.00 tot 17.00 uur een concert in de hal van het Glaspaleis. Accordia speelt een toegankelijk en gevarieerd programma met o.a. filmmuziek, musical en op volksmuziek gebaseerde muziekwerken. Het precieze programma is, om in de sinterklaassfeer te blijven, een surprise! Als bijzondere gast zal Volodymyr Kurylenko uit de Oekraïne optreden. Volodymyr Kurylenko is een wereldberoemd bajanspeler (Russische accordeon). Het concert is gratis toegankelijk, er is een mogelijkheid tot het geven ven een vrijwillige bijdrage.

Accordia is een accordeonorkest uit Kerkrade, bestaande uit 20 leden. Accordia heeft onlangs haar 60-jarig jubileum gevierd. Het repertoire dat gespeeld wordt is heel afwisselend: filmmuziek, muziek uit Rusland, Israëlische muziek, Spaanse muziek, Hongaarse muziek, marsmuziek en ook polyfone muziek en kerkmuziek. Binnen het orkest is een ensemble gevormd, bestaande uit acht leden. Zij spelen een wat meer bijzonder repertoire. Zo zullen zij een Ierse suite en een tango ten gehore brengen. Niettemin is alle muziek zeer toegankelijk en fijn om naar te luisteren. Zowel het "groot-orkest" als het ensemble spelen tijdens het speculaasconcert op 4 december.

Volodymyr Kurylenko is een jonge talentvolle Russische bayanspeler uit de Oekraïne. Een bayan is een Russische knopaccordeon, met ook de mogelijkheid van solobassen, en leent zich derhalve voor polyfoonspel. Kurylenko Studeerde 12 jaar aan het conservatorium in Kiev en hij speelt alles "by heart" (=van buiten). Kurylenko komt al sinds een aantal jaren geregeld naar Nederland en kan zich verheugen op een steeds groter wordende "fanclub". Hij geeft zoveel mogelijk concerten, om met het verdiende geld in eigen land (Oekraïne) weer verder te kunnen werken aan zijn muzikale ontwikkeling. Kurylenko heeft een zeer breed repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar typisch Russische componisten, zoals Chernikov, Vlasov, Derbenko e.a. Maar even goed speelt hij excellent Bach, Scarlatti, een tango van Piazzolla, een franse Musette, of een jazzwals. Kortom: hij is zeer veelzijdig. Zijn spel is virtuoos, verfijnd en zeer muzikaal.

www.glaspaleis.nl
www.accordia.kerkradenet.nl

////////////
Informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers
045-5772203/ 045-5772274
j.schmeitz8@heerlen.nl/ r.berkers@heerlen.nl