Groen!

Brussel, 2 december 2005

Groen!: nieuwe Wooncode Vlaamse regering drijft allerzwaksten in handen van huisjesmelkers

Het is alsof de Vlaamse regering de gulden sporenslag herontdekt. Wie niet in staat is schild en vriend te zeggen komt er niet in. Groen! heeft vijf goede redenen om zich te verzetten tegen de nieuwe wooncode die de Vlaamse regering vandaag goedkeurde en die van de kandidaat huurder eist dat hij Nederlands spreekt.
1. Het recht op wonen is ingeschreven in de grondwet. Marino Keulen (VLD) is niet alleen minister van sociale huisvesting maar is verantwoordelijk voor een betaalbare en kwalitatieve huisvesting voor iedereen die in Vlaanderen woont. Door bijkomende voorwaarden te stellen voor de sociale huisvestingen drijft hij de meest zwakke bevolkingsgroepen in de armen van de huisjesmelkers. De prijzen op de private huurmarkt zijn voor steeds meer mensen onbetaalbaar en het aantal daklozen zal verder stijgen.
2. Het recht op wonen is ingeschreven in de grondwet en de Vlaamse overheid heeft niet het recht om hieraan bijkomende voorwaarden te koppelen zoals de kennis van de taal. Om dit te omzeilen voorziet de wooncode dat de Nederlands onkundige kandidaat huurder pas een contract krijgt als hij een engagement aangaat om Nederlandse les te volgen. Als hij of zij dat niet doet, is dit een reden om het contract op te zeggen. De huurwetgeving is echter een federale bevoegdheid en het zal de vrederechter zijn die zal afwegen of het niet kennen van het Nederlands voldoende voorwaarde is om een huurcontract te verbreken en de huurder uit te drijven.
3. Wat heeft de overheid nog in te brengen tegen een eigenaar op de privé markt die weigert een woning te verhuren aan iemand die geen Nederlands spreekt? In het verleden zijn hierover processen gevoerd op basis van de wet die antidiscriminatie moet tegen gaan. Eigenaars werden veroordeeld omdat ze niet wilden verhuren aan anderstaligen. Moet de overheid niet langer het goede voorbeeld geven?

4. Niemand betwist het bestaan van samenlevingsproblemen in sommige sociale huisvestingscomplexen maar door anderstalig zijn en overlast aan elkaar te koppelen stigmatiseert men de allochtone gemeenschap. Veronderstellen dat de samenlevingsproblemen worden opgelost door Nederlandsonkundige kandidaat-huurders te weren, is simplistisch én asociaal.

5. De kennis van het Nederlands is belangrijk. Om er voor te zorgen dat iedereen die hier verblijft ook de taal verwerft, heeft de Vlaamse regering de wooncode niet nodig. Er bestaat het instrument van de verplichte inburgering. Minister Keulen is niet alleen bevoegd voor huisvesting maar is ook bevoegd voor het inburgeringsbeleid. De minister wil echter dit decreet wijzigen om onder meer de nieuwkomer die werkt vrij te stellen van de lessen Nederlands. Wat is dit voor een beleid? Een hardwerkende nieuwkomer krijgt geen mogelijkheid om Nederlandse les te volgen en zal in de toekomst ook uit de boot vallen als hij zich inschrijft voor een sociale woning.
Terug naar inhoudstafel gemeenten Terug naar overzicht persmededelingen

© Groen!
HOME | SITEMAP | ZOEKEN | CONTACT

ontworpen & ontwikkeld door Uneek